MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськість Старобільського району обговорює адміністративно-територіальну реформу

22.02.2007   
Юлія Ращупкіна
16 лютого 2007 року у м. Старобільську Луганської області відбулось громадське обговорення адміністративно-територіальної реформи, її можливих позитивних та негативних наслідків.

Обговорення, що проходило у форматі семінару-дискусії, проводилось в рамках проекту Східноукраїнського центру громадських ініціатив «Влада та місцеві громади: діалог заради успіху адміністративно-територіальної реформи на Луганщині». Зазначений проект здійснюється за підтримки Фонду «Євразія» за рахунок коштів, наданих Агентством США із Міжнародного Розвитку (USAID). 

В обговоренні взяли участь близько 70 представників районної ради та районної адміністрації, зацікавлені депутати місцевих рад (районної та сільських), сільські голови, представники громадських організацій, профспілок місцевих лікарів та освітян, представники місцевих ЗМІ (газети, радіо, телебачення) та місцевих організацій політичних партій різноманітного спрямування.

Учасники обговорення висловили свої очікування від її реалізації.

Серед позитивних наслідків реформи мешканці сільськогосподарського району Луганщини очікують: збільшення фінансових повноважень органів місцевого самоврядування; оперативне реагування депутатського корпусу на невідкладні проблеми у громадах; наближення керівних органів до людей; покращення рівня життя членів громади, вирішення протиріч у структурі органів місцевого самоврядування, упорядкування територіального устрою; наближення сфери адміністративних послуг до громадянина; збільшення контролю громадськості за діями владних структур

Серед негативних наслідків реформи та побоювань щодо реалізації реформи були названі: занепад невеликих сіл, недостатня підготовка старост та відсутність професійного штату, віддалення сфери послуг від конкретного громадянина, відсутність компетентних консультантів з упорядкування документації; неприйняття реформи людьми старшого покоління, нерозуміння людьми змін адміністративно-територіального устрою; здійснення реформи лише «на папері», спекуляції в частині реформування територіального устрою тощо.

Присутніх на семінарі найбільше хвилювали у сфері адміністративно-територіальної реформи такі питання:

- матеріальне забезпечення бюджетних установ;

- шляхи підвищення ефективності управління територією;

- бюджетна та податкова реформа;

- фінансова складова здійснення реформи;

- проблеми організації управління на низових рівнях (інститут старост)…

У першій половині березня аналогічне обговорення реформи буде проведено і в Антрацитівському районі Луганської області. Також в рамках проекту «Влада та місцеві громади: діалог заради успіху адміністративно-територіальної реформи на Луганщині» будуть проведені дводенні тренінги «Як громадськості брати участь у здійсненні реформи», вийде у світ брошура «Адміністративно-територіальна реформа: бачення місцевих громад Луганщини».

 Поділитися