MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білоруський «флешмоб».

20.03.2007    джерело: www.radiosvoboda.org

19 березня для білорусів дата особлива. Рік тому, у день виборів президента десятки тисяч громадян вийшли на Жовтневу площу столиці, щоб протестувати проти арештів, які відбулися напередодні виборів. 1318 осіб, як уже потім стало відомо, зустріли той день за ґратами. Через рік молодіжні активісти вирішили згадати цю дату і вшанувати своїх колег.

На восьму вечора на Жовтневій площі у Мінську молодь збирається на та звану акцію «флешмоб». Для білорусів це слово стало досить поширеним. Інформація для всіх інших: «флешмоб» – це наперед спланована акція, переважно через інтернет та інші сучасні засоби комунікації. Виглядає «флешмоб» зазвичай так: велика кількість людей зненацька з’являється у якомусь місці, і упродовж кількох хвилин всі виконують обумовлені заздалегідь рухи чи дії. А потім так само швидко розходяться.

Про акцію повідомляють лише в інтернеті, щоб «не світитися». Адже білоруська влада будь-яку інформацію про «флешмоб» розцінює як заклик до заворушень.

А мені про плани молодих активістів розповіла напередодні акції мінська кореспондентка Радіо Свобода Люба Луньова.

«Планується, що вони будуть просто стояти на площі без транспарантів, без гасел, без прапорів, а водії автомобілів, які проїжджатимуть довкола площі, будуть подавати сигнали солідарності з тими людьми, які знайшли у собі мужність вийти рік тому на Жовтневу площу», – зазначила Люба Луньова.

«Сигнал сповістить.., що Білорусь живе»

Барис Гарецкій не був минулого року на площі, бо його заарештували напередодні і він сидів за ґратами «за участь в незареєстрованій організації» – так називалася офіційна причина превентивного затримання. Борис – прес-секретар «Молодого фронту», і сьогодні він серед тих, хто на площі.

Барис Гарецкій розповів Радіо Свобода: «Сьогодні, через рік після події, яка змінила найновішу історію Білорусі, ми чекаємо, що білоруси знову вийдуть туди, щоб відзначити річницю. Машини подадуть сигнал і розпочнуть акцію. Сигнал сповістить усім у Білорусі, що настав час прокидатися; а всьому світові – що Білорусь живе; і сигнал режимові – що це для нього останній дзвінок».

Рік тому такі прояви солідарності автоаматорам коштували 32 тисячі рублів. Працівники білоруського ДАІ записували їхні номери і розсилали квитанції про штрафи. Але, незважаючи на це, водії не спиняли руху, голосно і безперервно сигналили, підтримуючи тих, що були на площі. У ті дні всі виходи до метро в підземних переходах блокували бійці спецназу, міліціонери у цивільному. У молодих людей забирали спальні мішки, харчі.

У той час затримали багато викладачів університетів, студентів, митців, представників інтелігенції.

 Поділитися