MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Слідство у справі Ходорковського в Читі визнано незаконним

21.03.2007    джерело: www.korrespondent.net
Басманний суд Москви задовольнив скаргу адвокатів Ходорковського і Лебедєва, що вимагали проводити слідство у Москві, за місцем інкримінованих діянь. У рішенні суду зазначено, що перенесення слідчих дій до Чити порушує конституційне право на захист.

Басманний суд Москви у вівторок визнав незаконним проведення попереднього слідства за новою кримінальною справою колишнього голови ЮКОСа Михайла Ходорковського і колишнього голови ради директорів групи МЕНАТЕП Платона Лебедєва в Читі.

Таким чином, суд задовольнив скаргу адвокатів Ходорковського і Лебедєва, що вимагали проводити слідство у Москві, за місцем інкримінованих діянь.

У рішенні суду зазначено, що перенесення слідчих дій до Чити порушує конституційне право на захист.

У той же час, рішення Басманного суду поки не набуло законної сили, воно може бути оскаржено Генпрокуратурою в десятиденний термін у Мосдержсуді. Однак адвокат Ходорковського Юрій Шмідт вважає такий результат малоймовірним:

"Це рішення блискуче мотивовано. Я просто не уявляю до чого тут можна причепитися, щоб його оскаржити".

У рамках нової кримінальної справи Генпрокуратура інкримінує Ходорковському і Лебедєву, що відбуває в колонії під Читою покарання за несплату податків і шахрайство, розкрадання в період з 1998 по 2003 рік нафти на загальну суму більше 850 мільярдів рублів.

 Поділитися