MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Через неналежне утримання ув’язнених в установах виконання покарань Україна вже сплатила за рішеннями Євросуду понад 58,5 тис. євро

21.03.2007   

Станом на березень 2007 року Україна виплатила за рішеннями Європейського суду з прав людини понад 58,5 тис. євро через неналежне утримання ув’язнених в установах виконання покарань. При цьому скарги до Євросуду щодо неналежних умов утримання в Україні осіб, засуджених до позбавлення волі, набувають дедалі системнішого характеру.

Про це повідомив прес-службі Мін’юсту Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев.

На сьогодні, за словами Уповноваженого, зазначені справи проти України взяті під особливий контроль з боку Комітету міністрів Ради Європи, який триватиме до повного усунення Україною не тільки конкретних порушень, а й першопричин, що визначають їх системний характер.

Серед порушень прав ув’язнених в Україні, які викликають тривогу європейських інституцій, Юрій Зайцев назвав проблеми умов утримання засуджених, а також всі інші пов’язані з цим питання - адекватної медичної допомоги та лікування, належного поводження з боку адміністрації установ виконання покарань до ув’язнених та осіб, що тримаються під вартою.

За словами Урядового уповноваженого, найбільшу сатисфакцію за рішенням Європейського суду – 26 тис. євро – Україна сплатила у 2005 році у справі "Невмержицький проти України", в якій було констатовано порушення прав заявника стосовно умов тримання під вартою та позбавлення належного медичного лікування, що становить нелюдське поводження, а також стосовно примусового годування заявника, що було застосовано у спосіб, який був кваліфікований Європейським судом як тортури.

Загалом, станом на березень 2007 року через неналежні умови тримання під вартою Європейським судом з прав людини було винесено проти України 10 рішень, що набули статусу остаточних. В цих справах Європейський суд, зокрема, визнавав неналежними умови утримання осіб, засуджених до смертної кари, розслідування скарг про побиття в СІЗО, ненадання адекватного медичного лікування ув’язненому, хворому на туберкульоз, умови утримання в СІЗО тощо.

Юрій Зайцев наголосив, що дана категорія скарг до Європейського суду є однією з найбільш поширеною після скарг на невиконання рішень національних судів. І має для України несприятливу перспективу як щодо розгляду їх Євросудом, так і щодо надходження нових скарг проти України, оскільки в країні фактично не вирішуються причини, що призводять до появи подібних справ.

Прес-служба Міністерства юстиції України

 

 Поділитися