MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Щоб БАДи не наробили біди

29.03.2007    джерело: medpravo.org.ua
До цього часу притягнути до відповідальності розповсюджувачів БАД було практично неможливо.

Після звернення зі скаргою до органів внутрішніх справ на діяльність ще одного псевдомедичного центру, який «лікує» усі, навіть невиліковні, захворювання біологічно-активними добавками (БАД), киянка Д. у січні 2007 року отримала від представників мережі розповсюджувачів компенсацію.

Це стало певним прецедентом, адже до цього часу притягнути до відповідальності розповсюджувачів БАД було практично неможливо: центри не мають адрес, або не називають їх, або такі адреси взагалі не існують; жодного зв’язку з Центрами, що примушують Вас до покупки, у Вас не має, він навіть в документах замовлення та доставки не значиться.

Як правило шахраї діють за наступною схемою:

1. Рекламні оголошення або відео ролики замовляє та розміщує фірма № 1, яка жодного відношення до реалізації БАД не має.

2. Псевдо-інформаційні медичні центри, які знайти та виявити не можливо, займаються примушуванням до покупки.

3. Фірма № 3, що займається доставкою, нічого про центр не знає: її завдання виключно у доставці товару та отримані за нього коштів.

Розслідування подібних випадків, та спільні розслідування з журналістами показали, що довести зв’язок між усіма цими фірмами практично не можливо, а фірма доставки діє на законних підставах.

Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» біологічно-активна харчова добавка – це спеціальний харчовий продукт, призначений для вживання або введення до раціонів харчування чи харчових продуктів з метою надання їм дієтичних, оздоровчих, профілактичних властивостей для забезпечення нормальних та відновлення порушених функцій організму людини.

Згідно ж ст. 2 ЗУ «Про лікарські засоби», ліки – це речовини або їх суміші природного, синтетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для профілактики, діагностики та лікування захворювань людей, запобігання вагітності або зміни стану і функцій організму.

Таким чином, якщо будь-яке рекламне оголошення вводить Вас в оману щодо БАДів, говорячи про них як про ліки, не довіряйтесь! Адже навіть виробництво та розповсюдження БАД віднесено до сфери харчової промисловості.

Будь-які агресивні дії щодо Вас або Ваших близьких, що виражаються в психологічному примусі до придбання БАД є незаконними та повинні бути підставою для звернення до органів внутрішніх справ.

Будьте пильними та завжди консультуйтесь з лікарем, якщо у Вас є проблеми зі здоров’ям.

 

 Поділитися