MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Голова Харківської обласної організації УНП Василь Третецький подав до прокуратури скаргу на бездіяльність Харківського міського голови М.Добкіна. Нижче наводимо повний текст скарги

02.04.2007   

Голова Харківської обласної організації УНП Василь Третецький подав до прокуратури скаргу на бездіяльність Харківського міського голови М.Добкіна. Нижче наводимо повний текст скарги

 

 

Прокурору Харківської області

В.Л.Синчуку

 

Третецького Василя Пилиповича,

 

СКАРГА

на бездіяльність Харківського міського голови М.Добкіна

та Харківської міської ради

 

12 жовтня 2006 року розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації № 523 було утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення в області заходів щодо вшанування та увічнення пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій.  Пунктом 2.2. згаданого розпорядження Оргкомітету було доручено затвердити план заходів на 2007-2008 роки у зв’язку із 75-ми роковинами Голодомору в Україні 1932-1933 років, передбачивши, зокрема, вирішення питання щодо спорудження у м.Харкові Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій в Україні.

 15 лютого 2007 року на черговому засіданні Оргкомітету було схвалено проект обласної Програми по увічненню пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій на 2007-2008 роки, якою  передбачено будівництво у м. Харкові Меморіального комплексу жертвам Голодоморів та політичних репресій та визначено місце для будівництва такого Меморіалу – Молодіжний парк м. Харкова.

У зв’язку з цим на засіданні Оргкомітету було вирішено звернутися до Харківського міського голови М. Добкіна та депутатів Харківської міської ради з пропозицією виділити в Молодіжному парку земельну ділянку для будівництва Меморіального комплексу жертвам Голодоморів та політичних репресій, а також з проханням невідкладно  винести це  питання на розгляд чергової сесії Харківської міської ради.

16 лютого 2007 року за дорученням Оргкомітету я надіслав листа на адресу Харківського міського голови М.Добкіна (вих.№01-50/979 від 16.02.2006 р.) і листа на адресу депутатів Харківської міської ради ( вих.№01-55/979) із вказаними пропозиціями, але незважаючи на відведені законом терміни для розгляду подібних звернень, ні я, ні Оргкомітет досі отримали на них належної  відповіді від Харківської міської ради та від Харківського міського голови М.Добкіна.

Вважаю, що цим самим Харківська міська рада та  Харківський міський голова М.Добкін, як посадова особа органу місцевого самоврядування, проявили службову бездіяльність, чим порушили чинне законодавство України, а також мої законні права та  інтереси, законні права членів Організаційного комітету з підготовки та проведення в області заходів щодо вшанування та увічнення пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій.

Відповідно до ч.1) п.3 ст.42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова „забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади” а також згідно з ч.18) п.3 ст.42 цього закону „забезпечує на відповідній території додержання законодавства щодо розгляду звернень громадян та їх об’єднань”.

Незважаючи на це, Харківська міська рада та Харківський міський голова М.Добкін не забезпечили виконання вимог Закону України „Про звернення громадян”, яким, зокрема,  передбачено (ст.15), що „органи державної  влади,  місцевого  самоврядування  та  їх посадові особи, керівники та посадові особи підприємств,  установ, організацій незалежно від форм власності,  об’єднань  громадян, до повноважень яких належить розгляд  заяв  (клопотань),  зобов’язані об’єктивно і вчасно розглядати  їх,  перевіряти  викладені  в  них факти, приймати рішення  відповідно  до  чинного  законодавства  і забезпечувати їх  виконання,  повідомляти  громадян  про  наслідки розгляду заяв (клопотань)”.

Всупереч вимогам цього закону Харківський міський голова М.Добкін не розглянув моє звернення від 16.02.2006 року, не прийняв по нього будь-якого рішення і не повідомив мене про наслідки розгляду цього звернення. Натомість у засобах масової інформації він поширив неправдиву інформацію, буцімто взагалі не отримував такого звернення, а отже й не зобов’язаний на нього відповідати.

У той же час мені відомо, що з аналогічними вимогами про виділення у м.Харкові земельної ділянки для будівництва Меморіального комплексу жертвам Голодоморів до Харківського міського голови М.Добкіна зверталися й інші громадяни та організації, але вони також не отримали відповідей на свої звернення.

Вважаю, що своєю бездіяльністю Харківський міський голова М.Добкін свідомо порушує не тільки вимоги Закону України „Про звернення громадян”, а й  положення  ст.3 Закону України „Про Голодомор  1932-1933 років в Україні”, якою передбачено, що „органи  державної  влади  та  органи  місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень зобов’язані: ... вживати заходів щодо увічнення пам’яті жертв та  постраждалих від Голодомору 1932-1933 років в Україні, в тому числі спорудження у населених пунктах меморіалів пам’яті та  встановлення  пам’ятних знаків жертвам Голодомору.”

Зволікаючи з розглядом звернення Оргкомітету про виділення у м.Харкові земельної ділянки для будівництва Меморіалу жертвам Голодоморів та політичних репресій, Харківський міський голова М.Добкін стримує виконання проектувальних та інших робіт, пов’язаних із спорудженням Меморіалу та вшануванням пам’яті жертв Голодоморів. 

Виходячи з викладеного, та керуючись ст.29 Закону України „Про звернення громадян”, прошу Вас здійснити прокурорський нагляд за дотриманням Харківською міською радою та Харківським міським головою М.Добкіним законодавства про звернення громадян та усунути  порушення мого конституційного права на звернення.

 

Василь Третецький,

заступник голови Оргкомітету з підготовки

та проведення в області заходів щодо вшанування

та увічнення пам’яті жертв Голодоморів і політичних репресій,

 радник голови ХОДА.

 

29.03.2007 р.

 

 

 

 Поділитися