MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Янукович загрожує розпустити Конституційний Суд

16.04.2007    джерело: www.proua.com
13 квітня Віктор Янукович заявив групі польських журналістів, що до розпуску КС слід вдатися у тому випадку, якщо «Конституційний Суд не ухвалюватиме рішення, або потрапить під політичний вплив» . Лідер партії Вперед, Україна! і юрист Віктор Мусіяка вважає, що не можна порушувати питання про відставку усього КС України.

Про це він сказав в інтерв’ю журналістам польських видань у п’ятницю, 13 квітня.

«Якщо ми переконаємося, що Конституційний Суд не здатний ухвалювати рішення і він перебуває під впливом тієї або іншої політичної сили, ми повинні ухвалити тоді рішення розпустити цей Конституційний Суд», - заявив Янукович. При цьому він підкреслив, що після розпуску Конституційного Суду, якщо політики ухвалять таке рішення, «безумовно, постане питання іншого рішення – дострокових виборів». «Але на яких умовах?» – відзначив він.

За словами Януковича, необхідно привести у відповідність Закон «Про вибори». Далі – привести у відповідність із Законом «Про ЦВК» діяльність ЦВК. «Тобто здійснити підготовчі заходи. І, умовно кажучи, узяти на ці підготовчі роботи термін часу. При виконанні цих умов по всіх напрямах: зміни до Закону «Про вибори», приведення у відповідність ЦВК і т.д., тобто цей пакет буде виписаний. Виборів ми не боїмося, ми готові до будь-яких виборів. Жодних проблем у цьому немає. Але нам потрібно, щоб вибори проходили тільки в правовому полі. Якщо правове поле відсутнє, ми це повинні визнати, відсутнє, гальмується робота Конституційного Суду. Потрібно, щоб Генеральна прокуратура тут працювала – хто її гальмує і чому. Далі. Цей Конституційний Суд потрібно розпустити. Генеральна прокуратура повинна довести цю справу до кінця – хто загальмував роботу Конституційного Суду, хто винен – політики чи самі судді. І далі ухвалюється політичне рішення. Якщо Конституційний Суд нездатен працювати, ухвалюється політичне рішення про дострокові вибори, але при цьому умови – приведення Закону «Про вибори», як то кажуть, до вимог. Далі – ЦВК у відповідність із Законом «Про ЦВК». Й інші умови. Все виконується, і тоді ми бачимо термін проведення дострокових виборів. Якщо це буде зроблено швидко, за тиждень ми виконаємо умови, то, умовно кажучи, до цього тижня додати ще два місяці - і тоді ми побачимо дату проведення виборів. Якщо неможливо - місяць, тоді ще додати до місяця, тоді це буде через три місяці. Тобто це не проблема, але якщо Конституційний Суд здатний працювати, він повинен дати відповідь: здатний він працювати чи ні сьогодні. Якщо здатний, тоді ми почекаємо, коли буде рішення», - заявив Янукович.

Разом з тим він відзначив, що готовий чекати рішення КС півроку і навіть рік. А якщо Конституційний Суд визнає указ Президента конституційним, «тоді ми йтимемо на вибори, все». «Якщо він визнає, що указ Президента – неконституційний, тоді Президент також ітиме на вибори, тобто тоді будуть дострокові президентські вибори і тоді ухвалюватиметься політичне рішення про позачергові парламентські й позачергові президентські вибори, і все - йдемо на вибори, обираємося і проходимо чистилище, те, про яке говорив Президент, через український народ. Всі проходять чистилище», - вважає Прем’єр.

Також Янукович заявив, що якщо указ Президента визнають неконституційним, він буде перший, хто захищатиме Президента. «На нього багато хто нападатиме, а я його захищатиму», - підкреслив Янукович.

Мусіяка: Порушувати питання про розпуск КС потрібно, але не в цій лихоманці

Лідер партії Вперед, Україна!, юрист Віктор Мусіяка, коментуючи висловлення прем’єр-міністра Віктора Януковича про можливість розпуску Конституційного суду, заявив, що не можна порушувати питання про відставку усього КС України.

За словами Мусіяки, відповідно до закону про Конституційний Суд, можна торкатися лише питання про дострокове припинення повноважень конкретного судді, потрібно назвати підстави, на яких припиняють повноваження, а ці підстави обґрунтовувати законом.

"Узагалі немає підстав для розпуску цього органа - Конституційного суду України. Звичайно, у нас проблема з ним є, він не працює майже рік, а в даний момент демонструє, що він, фактично, кудись у кущі ховається. Так може і потрібно порушувати питання, але не можна в цій лихоманці. Потрібно чітко визначити підстави щодо кожного, і подивитися, на чи справді ці підстави можуть бути такими, щоб поставити питання", - зауважив Мусіяка в інтерв’ю Радио Свобода.

"Я б не хотів, щоб сказали, що ми і цим тиснемо на суддів. Ми маємо право розглядати їх дії, особливо в таких ситуаціях", - зазначив він.

Нагадаємо, Віктор Янукович днями заявив групі польських журналістів, що до розпуску КС варто удатися в тому випадку, якщо "Конституційний суд не буде приймати рішення, або потрапить під політичний вплив".

До складу КС входять 18 суддів (по шість суддів призначають Президент, парламент та З’їзд суддів). Для прийняття КС результативного рішення необхідно не менш 11 голосів.

13 квітня Кабінет міністрів черговий раз запропонував Президентові України скасувати його указ про розпуск парламенту, йдеться в оприлюдненому на сайті Партії регіонів зверненні Кабінету міністрів до Президента Віктора Ющенка.

Того ж дня суддя Конституційного суду України Сюзанна Станік заявила про реалізацію сценарію з метою перешкодити судові розглянути указ Президента про припинення повноважень Верховної Ради.

5 суддів КС заявили про тиск на суд і відмовилися розглядати справу до надання їм охорони. Після виступу охорона їм була надана.

Розгляд справи конституційності указу Президента призначено на 17 квітня. Суддею-доповідачем визначена Станік.

За матеріалами proUA

 Поділитися