MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові зменшується смертність, але приріст населення – мінусовий

18.04.2007   
Георгій Кобзар
За останні десять років рівень дитячої смертності в Харкові знизився в три рази. А природний приріст населення Харкова минулого року склав – мінус 4,8 чол. на 1 тис. чол.

За останні десять років рівень дитячої смертності в Харкові знизився в три рази.

Про це 17 квітня на прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров’я Харківської міськради Юрій Сороколат. Станом на 1 січня 2007 року рівень дитячої смертності становив 6-8 дітей на 1 тисячу народжених живими. Протягом 1993-1996 років цей показник складав, відповідно, 24 на 1 тисячу. За словами начальника управління, поліпшення ситуації вдалося досягти завдяки роботі міського перинатального центру.

Разом з тим, нові вимоги законодавства, які дозволяють реєструвати новонароджених у вазі від 500 грамів і у віці 22 тижні, вимагають нових підходів і, перш за все, сучасного устаткування в пологових будинках і установах інтенсивної терапії.

Як запевнив пан Сорокалат, у Харкові є сучасна апаратура для обстеження, шприцеві насоси для повільного введення лікарських препаратів. Останні в кількості п’яти штук (п’ята частина від необхідного) минулого року місто одержало, завдяки зусиллям однієї з добродійних організацій.

За словами Сорокалата, в міській комплексній програмі «Інновації в пріоритетних напрямах розвитку галузі охорони здоров’я м. Харкова на 2007-2010 роки» передбачені кошти на придбання необхідного устаткування для порятунку життя малюків, народжених з екстремальними фізичними даними.

Також однією з основних позицій цієї комплексної програми заплановано створення сучасного опікового центру  Вже цього року спільно із службою санепіднагляду місто планує виділити для хворих з термічною травмою спеціальне приміщення та оснастити його необхідним устаткуванням, у тому числі – спеціальними функціональними ліжками. Для вдосконалення надання допомоги опіковим хворим буде направлено 5 млн. грн.

Втім, не зважаючи на певні успіхи місцевої медицини, природний приріст населення Харкова  минулого року був «мінусовим» і склав мінус 4,8 чол. на 1 тис. чол. Рівень народжуваності в 2006 р. склав 8,2 чол. на 1 тис. чол., смертність – 13 чол. А чисельність постійного населення в Харкові на кінець 2006 р. склала 1 млн. 441,6 тис. чол. При цьому відмічається певний гендерний перекіс: 54,3% становлять жінки, 45,7% – чоловіки.

Однією з причин важкого стану сучасної медичної галузі фахівці називають недостатнє фінансування. І цього року бюджет охорони здоров’я в місті Харкові не перевищує 92% від мінімальної потреби – складає 348 млн. грн. У 2003 році обсяг відповідного фінансування складав 158 млн. грн., а у минулому, 2006-ому – 276 млн. грн. За останні чотири роки витрати галузі на одного жителя міста збільшилися більш ніж удвічі: з 115 грн. до 241 грн. на рік.

Юрій Сорокалат відзначив, що, не дивлячись на збільшення асигнувань на забезпечення потреб охорони здоров’я, значна частина цих коштів (69%), як і раніше, прямує на виплату зарплати медпрацівникам. А вже решту коштів витрачають на придбання медикаментів (7%), харчування хворих в стаціонарах (1%), оплату житлово-комунальних послуг та енергоносіїв (9%), придбання устаткування (5%) і капремонт (3%).

 

 Поділитися