MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Медіа-журі Фестивалю „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст” нарешті визначилось з фільмом-призером

19.04.2007    джерело: www.helsinki.org.ua

В цьому році на Фестивалі „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст” працювало два журі. Одне складалось з правозахисників, які визначали кращий фільм з правозахисної тематики, інше – з журналістів, і вони оцінювали публіцистичні роботи колег з України, Білорусі та Росії.

Про результати роботи правозахисного журі, до складу якого входили провідні правозахисники з Білорусі, Росії та України було оголошено на закритті Фестивалю. Майже одностайно правозахисники кращим фільмом про права людини визнали стрічку російських режисерів Юлії Панасенко та Світлани Стрельникової «Ідіот». Відзнаку в номінації «За розкриття теми» отримав фільм «Гра скінчилась» російського режисера Ганни Драніциної, а призом «За постановку питання» був відзначений фільм індійського режисера Авінаша Дешпанде «Велике індійське шоу».

Медіа-журі, нажаль, не встигло вчасно прийняти рішення щодо кращої публіцистичної роботи представленої на Фестивалі через політичну ситуацію в країні і через низку подій, з нею пов’язаних. На закритті в „Бабуїні” член медіа-журі та журналіст каналу „1+1” Максим Буткевич вибачився за себе та колег, і запевнив присутніх, що якби не політики, які вирішили влаштувати своє «шоу» просто під час фестивалю, а не навпаки, медійники справилися б зі своєю роботою вчасно. Також він пообіцяв, що рішення буде прийняте вже за тиждень.

Нарешті медіа-журі Фестивалю „Дні документального кіно з прав людини „Український контекст” визначилось з фільмом-призером. Ним став фільм відомого білоруського режисера Віктора Дашука „Феміда – жінка легкої поведінки”. Фільм присвячений проблемам судової системи в тоталітарній державі. Троє з п’яти журналістів оцінили цю стрічку за найвищою оцінкою.

„Цей фільм є епопейним свідченням злочину проти людства у Білорусі. Це монументальна документалістика. Найвищої похвали заслуговують як праця режисера, так і операторська робота. Журналістський діагноз із психологією серійного вбивці-маніяка і нинішнього режиму – 100 відсоткове попадання”, - дав такий відгук щодо фільму член медіа-журі, журналіст та ведучій „5 каналу” Роман Чайка.

Також журналісти вирішили бути солідарними з правозахисниками і відзначити фільм російського режисера Ганни Драніциної „Гра скінчилась” в номінації „За постановку проблеми”. За словами Максима Буткевича, крім того, що фільм просто гарно знятий, в ньому піднімається дуже важлива і актуальна на сьогодні проблема приватності, яка довгий час взагалі не дуже усвідомлювалась пересічними громадянами, але нарешті це питання стало турбувати не лише вузьке коло правознавців та правозахисників. 

Нагадаємо, що до складу медіа-журі в цьому році входили Тарас Ратушний ( „НТН”), Максим Буткевич („1+1”), Кирило Булкін (радіо „Свобода”), Роман Чайка („5 канал”) та Юрій Луканов („Телекритика”).

Про Фестиваль:
Фестиваль проводиться в Україні з 2003 року.
Фестиваль засновано Українською гельсінською спілкою з прав людини, громадською організацією Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв за підртимки міжнародного фонду „Відродження”, Міністерства культури і туризму України, Національної спілки кінематографістів України під патронатом Київської міської державної адміністрації.

Вікторія Онищенко, УГСПЛ

 Поділитися