MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Після «визволення» Іраку, кількість страт у країні збільшилася

20.04.2007   
Георгій Кобзар
Китай, Пакистан, Іран і Ірак лідирують за кількістю приведених у виконання смертних вироків.

В 2006 році Ірак вийшов на четверте місце у світі за кількістю приведених у виконання смертних вироків, повідомляє The Daily Telegraph з посиланням на дані міжнародної правозахисної організації Amnesty International. За рік у Іраку були страчені 65 чол., включаючи двох жінок.

За цим сумним показником Ірак обганяють лише Китай, Пакистан та Іран – країни, чисельність населення яких значно вище.

Експерти з Amnesty International вважають, що складна ситуація в Іраку в сфері забезпечення безпеки не може служити виправданням масовому застосуванню страти. На доказ своїх слів вони наводять ту аргументацію, що із шестиразовим (у порівнянні з 2005 роком) ростом числа страт положення в країні ніяк не покращилося.

За кількістю винесених, але поки не здійснених вироків, що передбачають вищу міру покарання, з моменту американського вторгнення в країну Ірак також упевнено виходить у світові лідери.

Після скасування заборони на страту в 2004 році, в країні винесено вже 270 смертних вироків.

Одночасно із цим правозахисники висувають претензії й до іракської судової системи: на їхню думку, судочинство в Іраку не відповідає світовим стандартам, що приводить до масових порушень прав людини.

 Поділитися