MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вітчизняні суди є переважною причиною негативних рішень, які виносить Європейський суд з прав людини проти України

21.04.2007    джерело: www.helsinki.org.ua
Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини наголошує, що треба усунути проблему, що все більше набуває в Україні характеру системної, - а саме порушення права особи не бути підданим нелюдському, або такому, що принижує гідність, поводженню під час тримання під вартою

У переважній кількості випадків, в яких Європейським судом з прав людини виносяться негативні для України рішення, саме від національних судів залежить, чи буде Європейським судом констатовано порушення державою прав людини.

Про це повідомив Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Юрій Зайцев у ході семінару за програмою «Плекання культури прав людини», який відбувся в Києві. Програма реалізується Академією суддів України у співпраці з Генеральним директоратом з прав людини Ради Європи та Європейською комісією.

Юрій Зайцев наголосив, що саме суди можуть і повинні стати на заваді порушень прав людини на національному рівні і не допустити звернень до міжнародного суду.

Зокрема, за словами Урядового уповноваженого, майже десята частина від загальної кількості справ проти України, в яких Європейський суд з прав людини констатував порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, становлять справи, що стосуються тривалості судового провадження.

Окремий наголос Урядовий уповноважений зробив на необхідності усунення проблеми, що все більше набуває в Україні характеру системної, та констатується Європейським судом як порушення людських прав - а саме порушенням права особи не бути підданим нелюдському, або такому, що принижує гідність, поводженню під час тримання під вартою. За словами Уповноваженого, йдеться передовсім про перенаселеність камер, неналежні санітарно-гігієнічні умови, ненадання адекватної медичної допомоги, неналежне поводження з боку персоналу.

"Хоча вирішення цих проблем, на перший погляд, прямо не належить до сфери діяльності судів, однак і тут вони можуть забезпечити дієвий захист прав людини – від ефективного реагування на скарги щодо неналежного поводження і до ширшого застосування запобіжних заходів, альтернативних до тримання під вартою, що значною мірою дозволить розвантажити слідчі ізолятори", - наголосив Юрій Зайцев.

Він підкреслив, що кількість справ, в яких Європейський суд з прав людини визнає порушення Україною Європейської Конвенції з прав людини, збільшується щороку. Лише протягом минулого року за цими рішеннями з України було стягнуто на відшкодування моральної та матеріальної шкоди, нанесеної позивачам, суму в понад 9, 270 млн. гривень.

 Поділитися