MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Російська журналістка Олена Трегубова попросила політичного притулку у Великобританії.

25.04.2007    джерело: www.korespondent.net
Після вбивства Анни Політковської Трегубова закликала Ангелу Меркель та інших західних лідерів виступити з вимогою від Володимира Путіна зупинити політичні вбивства, припинити порушення прав людини і ліквідацію незалежних ЗМІ в Росії.

Журналіст Олена Трегубова, автор скандальної книги Байки кремлівського діггера, попросила політичного притулку у Великобританії.

Трегубова каже, що чекає на рішення британської влади про політичний притулок, але відмовляється повідомляти будь-які подробиці і давати коментарі.

Нагадаємо, Олена Трегубова була журналісткою так званого "кремлівського пулу" від газети Комерсант як при Борисі Єльцині, так і при Володимирі Путіні. У своїй книзі, яку вона написала вже після свого звільнення в 2003 році, журналістка розповідала про багатьох представників влади, з якими була знайома особисто.

У 1997-2001 роках Трегубова працювала кремлівським оглядачем видань Російський телеграф, Ізвєстія і Комерсант.

Персонажами книги зокрема були Владислав Сурков, Олександр Волошин і сам Володимир Путін. Восени 2003 року розгорівся скандал - сюжет про цю книгу зняли з ефіру каналу НТВ. Журналісти програми "Намедни" хотіли відтворити атмосферу однієї з ключових сцен Байок: обіду в японському ресторані, куди Володимир Путін, будучи директором ФСБ, запросив журналістку Трегубову.

2 лютого 2004 року в під’їзді Трегубової вибухнула бомба. Журналістка не постраждала, але звинуватила в цьому російську владу, яка нібито влаштували на неї полювання. Про це вона написала в іншій книзі, яка вийшла також у 2004 році і отримала назву Прощання кремлівського діггера.

Грані.Ru зазначають, що книги Трегубової перекладені на кілька європейських мов. Восени 2006 року в Німеччині вийшла її книга Кремлівські мутанти, яка набула широкого резонансу.

Після вбивства Ганни Політковської Трегубова опублікувала в німецькій пресі відкритий лист до канцлера Німеччини. Журналістка закликала Ангелу Меркель та інших західних лідерів виступити з вимогою від Володимира Путіна зупинити політичні вбивства, припинити порушення прав людини і ліквідацію незалежних ЗМІ в Росії.

Днями Борис Березовський заявив, що російські слідчі, які допитували його у справі Литвиненка, також цікавилися місцезнаходженням Трегубової.

"Представники Росії поставили мені близько 200 запитань, і я відмовився відповідати приблизно на 20 з них, оскільки вони стосувалися моїх приватних ділових відносин і місцезнаходження російської журналістки Олени Трегубової", сказав Березовський.

За матеріалами NEWSru.com, Lenta.ru

 Поділитися