MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’яУ Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти УкраїниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Узагальнення нормативних актів щодо державної допомоги жертвам війниЗвіт за результатами моніторингового візиту до Менської виправної колонії №91Близько 28000 українців є зниклими безвісти за особливих обставинЛінія фронтуПосварити Україну з сусідами: як працює російська дезінформація в Польщі‘Членові Гельсінської групи на волі бути не можна було: якщо закінчувався термін — йому робили нову справу’, — Василь Овсієнко‘Без права на скаргу’ — візит до Качанівської виправної колонії №54 Перший крок до відшкодування: як працюватиме Реєстр збитків, заподіяних російською агресієюУ Росії ліквідували ‘Сову’ — центр моніторингу порушень релігійної свободиУніверсальна категорія еволюції розуму. Колективна пам’ять системи: метапідхід Ордер для Путіна: що кажуть експерти та чи врятує Президента РФ міжнародний імунітет?‘Вони його просто вбили’ — у тюремній лікарні помер хворий на рак Віталій МатухноЧим займалася медіакоманда Харківської правозахисної групи у 2022 році?Мир поза законом — дайджест російських протестівПолітичні частушки та сніговики-пікетники — дайджест російських протестівЗвіт за результатами моніторингового візиту до ДУ “Софіївська виправна колонія (№45)” та Софіївської багатопрофільної лікарні №45 філії ДУ “Центр охорони здоров’я ДКВСУ” в Дніпропетровській та Донецькій областяхСам собі адвокат. Основи написання заяв у кримінальному провадженні

Обрані місця із листування з чиновниками – 3

04.05.2007   
Юрій Чумак
Враховуючи, що моя судова тяжба із Президентом щодо надання вихідних даних про його засекречені незаконними грифами укази, досі триває, я надіслав інформаційного запиту до Мін’юсту.

Враховуючи, що моя судова тяжба із Президентом щодо надання вихідних даних про його засекречені незаконними грифами укази, досі триває, (див. http://khpg.org/1167058500) я вирішив «піти в обхід».

З огляду на те, що на Міністерство юстиції України покладені обов’язки щодо здійснення відповідно до законодавства державної реєстрації нормативно-правових актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, забезпечення функціонування єдиної системи правової інформатизації, ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів та надання інформації з його бази даних, я і надіслав до Мін’юсту інформаційного запиту такого змісту:

 

№ 68/07 від «30» березня 2007 р.                       

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЗАПИТ

ЩОДО НАДАННЯ ПИСЬМОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

 

Міністерство юстиції України

Лавриновичу О.В.

01001 м. Київ, вул. Городецького, 13

 

Громадянина України

Чумака Юрія Володимировича

 61002, м. Харків, вул. Іванова, б. 27, кв. 4

 

Шановний Олександре Володимировичу!

 

Я є заступником редактора бюлетеня Харківської правозахисної групи «Права людини». Як громадянин України, учасник правозахисного руху і журналіст за фахом, на підставі статті 34 Конституції України, статей 5, 9, 28, 29, 32, 33 Закону України «Про інформацію» №2657-ХІІ від 02.10.92, статей 34, 35 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» №2782-XII від 16.11.92, з метою належного забезпечення мого громадянського і професійного права на інформацію, прошу Вас надати наступну письмову інформацію:

 

1. Назви та вихідні дані (номер і дату) Указів Президента України, що мали обмежувальні грифи («Опублікуванню не підлягає» та «Не для друку»).

2. Перелік указів з числа зазначених у п.1, з яких обмежувальні грифи було знято.

 

Наголошую, що я прошу надати не тексти відповідних Указів Президента, що засекречені незаконними (не легітимізованими жодним Законом України) обмежувальними грифами, а лише їх назви та вихідні дані.

 

Прошу Вас взяти до уваги, що цього запита надіслано у рамках підготовки редакційного матеріалу.

 

Заздалегідь дякую Вам за увагу до цього запиту і сподіваюсь, що Ваша компетентна співпраця відповідатиме проголошеному керівництвом держави курсу на реалізацію принципу верховенства права та забезпечення прозорості діяльності органів влади.

 

Відповідь та передбачене ст. 33 Закону «Про інформацію» повідомлення прошу надіслати у визначений вказаним Законом строк за адресою:

61002, м. Харків, вул. Іванова, б. 27, кв. 4.

 

Зі щирою повагою

Юрій Чумак

 

 

4 травня я отримав відповідь, яку, точніше, можна трактувати як відмову у наданні інформації:

 

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ

УКРАЇНИ

01001 м. Київ,

вул. Городецького, 13

Тел./факс (38-044) 278-37-23

 

24.04.2007, № 34-45-655

На № 68/07 від 30.03.2007                                                                                                                  

 

Чумаку Ю.В.

61002, м. Харків,вул. Іванова, 27, кв. 4

 

 

Про надання відомостей

про укази Президента України,

що мають позначки

«Опублікуванню не підлягає»

 та «Не для друку»

 

Шановний Юрію Володимировичу!

 

Міністерство юстиції України розглянуло Ваше звернення із проханням повідомити дати, номери та назви указів Президента України, що мають позначки «Опублікуванню не підлягає» та «Не для друку», і повідомляє.

Відповідно до статті 30 Закону України від 2 жовтня 1992 року № 2657-ХІІ «Про інформацію» конфіденційна інформація – це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окремих фізичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов.

Стосовно інформації, що є власністю держави і знаходиться в користуванні органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, з метою її збереження може бути відповідно до закону встановлено обмежений доступ – надано статус конфіденційної. Порядок обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, що містять зазначену інформацію, визначається Кабінетом Міністрів України.

Статтею 37 зазначеного Закону України передбачено, що не підлягають   обов’язковому наданню для ознайомлення за інформаційними запитами офіційні документи, які містять у собі конфіденційну інформацію.

Відповідно до статті 7 Указу Президента України від 10 червня 1997 року № 503 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності», акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, які не мають загального значення чи нормативного характеру, та акти з обмежувальними грифами офіційно оприлюднюються шляхом надіслання відповідним державним органам та органам місцевого самоврядування і доведення ними до відома підприємств, установ, організацій та осіб, на яких поширюється їх чинність.

 

На підставі зазначеного, відсутні правові підстави для надання Вам переліку указів Президента України, що мають обмежувальний гриф.

Також повідомляємо, що у Міністерстві юстиції відсутня інформація про укази Президента України, з яких зняті позначки «Опублікуванню не підлягає» та «Не для друку», тому надати Вам перелік таких указів Президента України немає можливості.

 

З повагою,

Заступник Міністра    Підпис    І.Г. Богословська

 

 

Коментувати цей черговий витвір чиновницького «мистецтва» я не маю ані часу, ані натхнення…

 

 Поділитися