MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У Києві перепоховали останки 817-ти жертв політичних репресій 30-их роківШлях крізь Биківню20 травня. День Пам’ятіУкраїна вшанувала пам’ять жертв сталінського режиму.21 травня Президент України Віктор Ющенко видав Указ № 431/2007 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років»Майже 2000 жертв репресій поховано в БиківніВ Києві створено і функціонує «Музей совєтської окупації»Суперечка про Музей радянської окупації в УкраїніЗвернення з приводу саботажу створення і діяльності Національного заповідника Биківнянські могилиКонфлікт навколо могилРосіяни скинули авіабомби на козацькі могили‘Могили вбитих цивільних у кожному дворі’, — Юрій Ляпкало, МаріупольБиківня: минуле і сьогодення. Частина 1 – МинулеВ Україні згадують жертв політичних репресійНауковці відкривають нові поховання жертв сталінізму.

Столичні волонтери приводили до ладу територію заповідника Биківнянські могили

06.05.2007    джерело: www.5tv.com.ua

"Пам’ять понад часом" - під таким гаслом столичні волонтери приводили до ладу територію заповідника "Биківнянські могили". Це одне з наймасовіших поховань жертв комуністичного режиму.

Тридцять сьомого року там розстрілювали представників української інтелігенції, а сорок п’ятого - радянських офіцерів і солдатів, які поверталися з німецького полону.
Територією Биківнянського заповідника волонтери пересуваються надто обережно, усвідомлюючи, що ця земля нашпигована кістьми. Молоді люди утримуються від посмішок і жартів. Представники кількох організацій зібрались тут під егідою благодійного Фонду "Україна 3000". Його чільниця Катерина Ющенко подає особистий приклад: власноруч збирає сміття, яке лишили по собі відвідувачі заповідника.
Поховання в Биківні були виявлені лише у вісімдесяті. Радянська влада намагалась усіляко приховати факт розправи над безвинними людьми. Аби знищити пам’ять про події 37-45 років, на цьому місці навіть збирались побудувати вокзал. Для скількох людей Биківнянський ліс став останнім притулком - однозначно не береться відповісти ніхто.
Микола Легеза, голова Биківнянської селищної ради: "Людей стріляли в затилок, вони падали, їх закопували, ніхто нічого не знімав. Так вони їх закопували штабелями - а потім вандали ходіли і откопували. Я сам це бачив у 80-ті. Кісток багато, черпеків".
Попри монумент, пам’ятні знаки і траурні рушники на деревах не всі відвідувачі Биківнянського заповідника відчувають його трагедію. Судячи з розкиданих пляшок і одноразового посуду дехто уподобав це місце для пікніків. Учасники благодійної акції "Пам’ять понад усе" присвятили цілий день тому, щоб очистити братські могили від сміття.
Костянтин Яковчук-Бесараб, скаутська організація "Пласт": "Я думаю, що це така тенденція взагалі в Україні - там, де рідко бувають люди, туди звозиться сміття, і так воно залишається. І в цьому є трагізм: ми не пам’ятаємо того, що було раніше".
Волонтери сподіваються, що територія заповідника залишиться прибраною принаймні до Дня Перемоги, а також до вшанування пам’яті жертв політичних репресій, яке за традицією відбудеться у середині травня.

 Поділитися