MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

А сморід і нині там

08.05.2007   
Георгій Кобзар
Вже кілька років жителі Чугуєва виражають невдоволення із приводу запаху, який розноситься від заводу дезодорації масла, що належить компанії "Чугуїв-продукт".

Фірма «Чугуїв-продукт» відома на всю країну. Її керівництво багато чого зробило для розвитку підприємства й для міста, що дало ім’я торговельній марці. Але от уже кілька років жителі Чугуєва виражають невдоволення із приводу запаху, який розноситься від заводу дезодорації масла, що належить компанії.

«В 1996 году на окраине Чугуева, славного небольшого города Слобожанщины, расположенного в 30 километрах от Харькова, был построен первый цех по производству и разливу майонеза. Не случайно было выбрано место строительства: совсем рядом протекает живописная река Северский Донец, а, как известно, бассейн Донца – одно из самых экологически чистых мест региона», – таку інформацію повідомляє сайт торговельної марки «Чугуїв-продукт» (http://chuguev-product.com/).

Не певен, якою зараз є ситуація з басейном Дінця (підозрюю, що він далеко вже не екологічно чистий, з огляду на те, що на берегах ріки саме розташовується комплекс наймогутніших промислових підприємств Сходу України). Але після того, як у грудні 2003р. «Чугуїв-продукт» запустив в експлуатацію завод з рафінації й дезодорації рослинних олій, розташований на відстані всього в 150 метрів від житлової зони, – дихати жителям «славного невеликого міста» тепер доводиться парами рослинної олії.

У тиху безвітряну погоду над Чугуєвом стоїть специфічний солодкуватий смог, від якого в алергіків закладає ніс і подразнює у горлі. Коли ж вітер починає дмухати з боку заводу, соняшниковою олією починає пахнути все навколо.

Як говорять фахівці, причина неприємного запаху – газоподібні речовини (деодори), які потрапляють у повітря в процесі дезодорації олії. «Державними санітарними правилами захисту атмосферного повітря населених пунктів» розроблені нормативи на 509 різних речовин, які можуть попадати в атмосферу в процесі діяльності промислових підприємств, але деодорів серед них немає.

А на «ні» – й суду немає. Тому власники фірми «Чугуїв-продукт» вважають себе не зобов’язаними поліпшувати або модернізувати систему фільтрації. Мовляв, рослинна олія виходить гарна, і контроль якості продукції, що випускається, проводиться в іспитових лабораторіях: Чугуївської райСЕС, ДП «Харківстандартметрологія», Комітету захисту прав споживачів. А запах? Цікаво, чи проводили вищевказані шановні організації контроль якості того «амбре», що випускає в атмосферу завод дезодорації масла? І хто тепер повинен дезодорувати повітря в місті?

Багато чугуєвців вже звикли до такого запаху, навіть не зауважують нього. Але тим, кому волею хазяїв фірми довелось жити поруч із підприємством, від його постійного солодкуватого «душку» доводиться явно несолодко. Жителі постійно скаржаться до міськвиконкому та в місцеві ЗМІ.

У липні 2005 р. газета «Новости Чугуева» писала, що відповідно до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» керівництву заводу «Чугуїв-Продукт» дане приписання розробити відповідні нормативи й знайти можливість уловлювати речовини, які є причиною запаху.

Минуло вже майже два роки, а «сморід і нині там». Можливо, небажання власників фірми уживати діючих заходів у рішенні цієї «напахшої» для чугуєвців проблеми, пояснюється дуже просто. «Мы продаем готовый бизнес», – говорить оголошення на сайті торговельної марки «Чугуїв-продукт». У числі пропонованих до продажу – і «Завод з виробництва рафінованої дезодорованої вимороженої рослинної олії»...

А поки Чугуїв, що має у своєму потенціалі не тільки промислові підприємства, але й багату історію, самобутню архітектуру, великого художника Рєпіна й прекрасну природу, будує плани на велике туристичне майбутнє міста. Але боюся, що туристи, набравши повні легені специфічного чугуївського «аромату», довго тут не затримаються.

Можливо, після цієї публікації відповідні обласні органи й організації зацікавляться, нарешті, даним питанням і знайдуть на нього недвозначну відповідь: чи повинні чугуєвці дихати деодорами, або ж все-таки кисень більше підходить для дихального процесу?

 

 Поділитися