MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вчені шукають шляхи розв’язання екологічних проблем Харківщини

15.05.2007   
Георгій Кобзар
Реалізація Проекту Комплексної природоохоронної програми для Харківської області на період до 2020 року, на думку його розробників – учених Українського НДІ екологічних проблем, може стати рішенням цих проблем.

Проблемою збереження природних ресурсів і чистотою навколишнього середовища стурбовані вчені Харківщини. Слобожанщина з її прекрасними водними артеріями, багатими чорноземами через забруднення побутовими відходами й недостатнє водоочищення усе більше стає схожою на смітник.

За офіційними даними, в області на сьогоднішній день налічується 72 смітника твердих побутових відходів загальною площею 2,2 тис. га, при цьому 31 належить комунальним підприємствам. Щорічні утворення в 2 млн. кубометрів ТБО ніяк не красять наш регіон. Проблема централізованого вивозу сміття особливо гостро постала в районах області. Якщо в містах обласного підпорядкування, згідно зі статистичними даними, централізованим вивозом сміття охоплене від 65 до 95 % населення, у районних центрах – від 40 до 70 %, то в селах вивіз відходів взагалі не проводиться.

Дається взнаки й відсутність очисних споруджень у багатьох населених пунктах, неякісне очищення використаної води через критичний стан каналізаційних колекторів і мереж зливової каналізації. Як підрахували співробітники НДІ екологічних проблем, реконструкція й будівництво каналізаційних мереж у Харкові обійдеться в 69 млн. грн., будівництво очисних споруд – в 36 млн. грн., реконструкція міських Диканівських і Безлюдівських очисних споруд – в 35 млн. грн., санація колекторів – в 32,8 млн. грн.

Реалізація Проекту Комплексної природоохоронної програми для Харківської області на період до 2020 року, на думку його розробників – учених Українського НДІ екологічних проблем, може стати рішенням цих проблем. У розділах Програми враховані самі гострі питання охорони навколишнього середовища, у тому числі ті, що стосуються радіаційної й екологічної безпеки.

Заявивши про свої наміри, ініціатори проекту Комплексної програми сподіваються на активну підтримку громадськості.

 Поділитися