MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Можливі шляхи подолання сучасної політичної кризи: думки експертів

15.05.2007   
Результати експертного опитування Фонду «Демократичні ініціативи»

3–5 травня 2007 р. Фонд «Демократичні ініціативи» провів експертне опитування, в якому взяли участь 14 експертів. Опитування було присвячене єдиному питанню: «Як подолати політичну кризу?» Усі питання були відкритими, тобто, експертам не надавалися певні відповіді для оцінок, а вони самі висловлювали пропозиції.

 

1. Що в принципі слід зробити і кому?

 

Ключовими словами у відповідях експертів були «компроміс» і «повернення у правове поле». Експерти одностайно вважають, що розв’язати кризу можна лише завдяки переговорному процесу між сторонами, які перебувають у стані конфлікту. Аналітики визначають їх або як «провідні політичні сили (ПР, БЮТ, НУ та СПУ)», або як гілки влади (Президент, Уряд, Верховна Рада) та опозиція, або ж більш особистісно — як «Ющенко та Янукович». Основна вимога до всіх учасників конфлікту — повернути їх у правове поле, якому неодмінно має передувати досягнення між ними політичних домовленостей та скасування тих рішень, які призвели до виникнення кризи («парламент має скасувати Закон про Кабінет Міністрів та усі ухвалені акти після уходу опозиції і відмовитися від зміни формату коаліції, Президент — два попередніх Укази про дострокові вибори»).

Предметом переговорів, на думку опитаних, мають стати такі питання:

§  політична угода, де був би закріплений шлях до подолання кризи і план дій;

§  законодавче та організаційне забезпечення проведення парламентських виборів;

§  порядок та принципи роботи над змінами до Конституції та іншими законодавчими актами (закон про вибори, закон про статус народного депутата, про уряд, про бюджет-2007), які покликані врегулювати стосунки між гілками влади; а також над судовою реформою, зміною складу ЦВК та програмою подолання корупції;

§  розбудова цивілізованих відносин між усіма політичними силами та підвищення якості майбутнього депутатського корпусу.

Результат цих перемовин експерти бачать по-різному, але майже всі погоджуються на необхідність провести нові парламентські, а дехто навіть і президентські, вибори за умови попереднього перегляду та внесення змін до чинного законодавства.

 

2. Що повинен зробити Президент?

 

Узагальнено думки експертів щодо дій Президента можна представити як дві альтернативні пропозиції: перша — компромісна, друга — силова:

1) Визнання президентом власної відповідальності за ситуацію в країні та ініціювання переговорів з політичними опонентами — повернення всіх учасників конфлікту до правового поля, вдаючись до певних поступок (наприклад, можлива згода на проведення після парламентських дострокових президентських виборів), забезпечення виконання власного Указу про дострокові вибори, визнання необхідності внесення змін до Закону про вибори та раціоналізації політичної реформи та реформи системи юриспруденції, ініціювання розробки проекту нової Конституції України через ініціативу конституційних зборів та її ухвалення референдумом.

2) Введення прямого президентського правління із можливим застосуванням сили у разі саботажу Конституції, а саме невиконання Указу.

 

3. Що повинна зробити коаліція більшості у Верховній Раді?

 

Від коаліції більшості у Верховній Раді експерти очікують: визнання своєї частини провини за ситуацію в країні; визнання невідворотності позачергових парламентських виборів та започаткування підготовки до них; скасування усіх постанов, проголосованих картками більшості після 2 квітня; зміни виборчого закону із запровадженням виборчої системи регіональних відкритих списків кандидатів та передбаченням права громадян на самовисування; раціоналізації після виборів політичної реформи на основі домовленостей з Президентом і прем’єром.

Щоправда, деякі експерти вважають, що коаліція вже пішла на всі можливі поступки Президентові.

 

4. Що повинна зробити опозиція?

 

Головне, що має зробити опозиція, на думку більшості експертів, — продемонструвати готовність до співпраці з рештою політичних сил. Насамперед мається на увазі повернення опозиції до сесійної зали, з тим аби спільно працювати над змінами до законодавства та ухваленням закону про розв’язання політичної кризи. При цьому вона може запропонувати свій пакет законопроектів, необхідних для проведення перевиборів, і показати приклад формування партійних списків відкрито і публічно, а також вимагати кримінальної відповідальності посадовців, що порушують виборче законодавство. Крім цього, вона не повинна припиняти тиск на владу з метою проведення дострокових виборів.

Деякі експерти висловили дещо інше ставлення до опозиції, яка, на їхню думку, повинна «подорослішати», «виконати роботу над помилками» та «не втручатися у процес суперечок, а використати можливості правового та демократичного розв’язання проблеми».

 

5. Що має зробити прем’єр-міністр?

 

Основні пропозиції експертів щодо дій прем’єра Віктора Януковича стосувалися необхідності досягнути домовленостей з Віктором Ющенком, а також забезпечити проведення дострокових парламентських виборів. Причому на час виборчої кампанії прем’єр не повинен забувати про економіку і підтримувати економічну стабільність. Окрім того, експерти покладають на прем’єра як на лідера Партії регіонів обов’язок забезпечити підтримку компромісу з боку очолюваної їм партії.

 

6. Хто ще може щось зробити і що саме для розв’язання політичної кризи?

 

Як потенційних суб’єктів, що можуть конструктивно вплинути на розв’язання політичного конфлікту, експерти назвали ще:

–  ЄС, ПАРЄ та країни-гаранти України, які можуть сприяти переговорному процесу та стати гарантами виконання ухвалених домовленостей;

–  Громадські організації та незалежні ЗМІ, які повинні домагатися дострокових виборів та сприяти тому, щоб «країна в новій ситуації не поділилася на два табори, а громадяни мали б більше можливостей відстоювати свої інтереси і змусили політиків рахуватися з ними»;

–  Великий бізнес, що фінансує політичні сили, які протистоять одна одній, має вести власні домовленості між собою;

–  Експерти та фахівці з конституційного права можуть розробити збалансований проект змін до Конституції чи проект нової Конституції;

–  Генпрокуратура, яка може порушити справи за фактами саботажу Конституції та законів посадовими особами, та СБУ, що може передати матеріали розслідування у суд за фактами корупції посадових осіб, суддів та політичних лідерів.

 

15 травня 2007 р.

Прес-реліз підготували Ірина Бекешкіна та Марія Діденко.

Опитування експертів провела Анна Журавльова.

Список опитаних експертів

 

  1. Володимир Ар’єв
  2. Ігор Бураковський
  3. Олександр Вишняк
  4. Олексій Гарань
  5. Олександр Дергачов
  6. Євген Захаров
  7. Володимир Ковтунець
  8. Євген Копатько
  9. Максим Лациба
  10. Юрій Луканов
  11. Сергій Макєєв
  12. Василь Стоякін
  13. Анатолій Ткачук
  14. Роман Чайка
 Поділитися