MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Білоруська опозиція відмовилася від єдиного лідера

28.05.2007    джерело: www.unian.net
За обрання політичної ради з чотирьох десятків чоловік і чотирьох рівноправних співголів для керівництва опозиційною коаліцією проголосували 336 із шестисот делегатів Конгресу демократичних сил, який проходив у Мінську в суботу - неділю

Білоруська опозиція фактично розкололася і відмовилася від єдиного лідера - екс-кандидата в президенти Олександра Мілінкевича, який програв минулого року президентські вибори Олександру Лукашенку, - віддавши перевагу колективному керівництву лідерів політичних партій, передає Рейтер.

За обрання політичної ради з чотирьох десятків чоловік і чотирьох рівноправних співголів для керівництва опозиційною коаліцією проголосували 336 із шестисот делегатів Конгресу демократичних сил, який проходив у Мінську в суботу - неділю.

"Було б дуже добре, якби в Білорусі був загальновизнаний лідер, але такого немає в цьому залі", - сказав, виступаючи на конгресі, керівник Об’єднаної громадської партії Анатолій Лебедько, який став одним із співголів коаліції.

Окрім О.Лебедька рівноправними співголовами були обрані лідер Білоруського народного фронту Вінцук Вечорко, керівник опозиційних комуністів Сергій Калякін і заступник голови Соціал-демократичної партії Анатолій Левкович.

О.Мілінкевич відмовився увійти до політради.

"Я не йду з конгресу, але я пішов з керівництва... Зараз у Білорусі немає єдиного демократично обраного лідера демократичних сил", - сказав О.Мілінкевич журналістам.

"Консолідація вимагає єдиного лідера. Я не вірю в схему співголовування, я не вірю в ефективність колективного керівництва. Я не можу взяти на себе відповідальність за справу, в яку я не вірю", - сказав він на конгресі.

Як відзначає Рейтер, конгрес, що супроводжувався галасливими суперечками про лідерство і про стратегію дій, фактично продемонстрував розкол білоруської опозиції, що програла президентські вибори.

"Я думаю, тепер реалізовуватимуться дві стратегії. Об’єднання білоруської опозиції - це наша мрія, але, на жаль, вона поки що не виходить", - заявив О.Мілінкевич журналістам, сказавши, що має намір зосередитися на створенні власного руху "За свободу".

 Поділитися