MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення з приводу саботажу створення і діяльності Національного заповідника Биківнянські могили

30.05.2007    джерело: www.memorial.kiev.ua
Звернення Київської міської організації Товариства “Меморіал імені В. Стуса до Президента України Віктора Ющенка з приводу саботажу створення і діяльності Національного заповідника «Биківнянські могили»

Звернення Київської міської організації Товариства “Меморіал імені В. Стуса до Президента України Віктора Ющенка з приводу саботажу створення і діяльності Національного заповідника «Биківнянські могили»

Демократична громадськість України із занепокоєнням та обуренням спостерігає, як виконавчі структури Кабінету Міністрів України та Київської міської державної адміністрації з підкресленою байдужістю ставляться  до виконання Постанови Кабінету Міністрів України „Про створення державного історико-меморіального заповідника „Биківнянські могили” та Указу Президента „Про надання заповіднику статусу Національного”. Вже більше як 6 років тривають урядові листування та безрезультатні наради, які ще глибше штовхають у безвихідь виконання Постанови та Указу. А тим часом Державна Міжвідомча комісія по вшануванню пам’яті жертв війни і політичних репресій (голова Комісії віце-прем’єр-міністр України Д. Табачник) без належного дозволу, без поновлення кримінальної справи, як за місцем злочину, ігноруючи Закон України „Про охорону культурної спадщини”, здійснює у заповіднику несанкціоновані розкопки, результатом яких є намагання поділу жертв Биківнянських поховань за національною ознакою.

Виконавча влада своїм вибірковим ставленням до жертв репресій ділить їх на кращих і гірших, на своїх і чужих. Ще одне місце страшного злочину - Бабин Яр - нарешті постановою КМУ №308 від 1 березня 2007 проголошено державним заповідником. І навіть авансом з 1 січня передбачено 1,2 млн.грн. на утримання його дирекції. Ми підтримуємо утворення заповідника „Бабин Яр”. Боляче і незрозуміло, чому так різниться ставлення до Биківнянського заповідника і заповідниув Бабин Яр. Адже там і там знищено тисячі людей. І в Бабиному Ярі, і в Биківні  нелюдською смерть гинули українці, євреї, росіяни, поляки, роми та представники інших національності. Чи це вже така практика у сьогоднішніх можновладців - ділити не тільки Україну, народ України на своїх і чужих, але й жертви. на кращих і гірших?

Заявляючи про свою глибоку стурбованість таким глумлінням над пам’яттю десятків тисяч невинно закатованих громадян, звертаємось до Вас, пане Президенте, та просимо Вашого втручання у остаточне вирішення проблем Національного історико-меморіального заповідника «Биковнянські могили».

Ухвалено конференцією Товариства 26.05.2007

 Поділитися