MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світуПохований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в МаріуполіВійна з темрявою. Підсумки тижняРосіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Харківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтво‘Оскар’, якого ліпше б не було. Підсумки тижняРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Уряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України Катування священників, знищення храмівСім місяців під землею та півстоліття на повернення викрадених дітей — підсумки тижня Чем занимается и кому нужен военный капеллан? ‘Почти вся моя семья погибла’Призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)‘Майже вся моя сім’я загинула’Чим займається і кому потрібен військовий капелан?Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФ

Автомобілі буквально все заполонили

30.05.2007   
Юрій Чумак
Одним з основних джерел забруднення повітря у Харківській області є автотранспорт. Тому повітря у містах, через які проходять магістралі, буде поступово погіршуватися.

У Харківській обласній СЕС відбувся круглий стіл під назвою: «Охорона атмосферного повітря», в якому взяли участь фахівці санітарної служби, Державного управління охорони природного середовища в Харківській області, департаменту житлово-комунального господарства і енергетики Харківського міськвиконкому, представники підприємств.

«Рівень захворюваності населення Харківської області в 2006 р. зменшився в порівнянні з 2005 р. на 18,8 тис. випадків», – заявила 30 травня в ході заходу завідуюча відділенням контролю над санітарним станом атмосферного повітря Харківської обласної санепідемстанції Людмила Мовчан.

За останні 10 років на території Харківської області кількість випадків досліджень атмосферного повітря з перевищеннями гранично-допустимих концентрацій зменшується: в 1996 р. відхилення від ГДК виявлено у 9,4%, в 2006 р. – 3,2 % (всеукраїнський показник – 9%). Зменшення приземних концентрацій шкідливих речовин пов’язано передусім із скороченням об’ємів промислового виробництва, а також із впровадженням нових сучасних технологій.

Найбільший рівень захворюваності, що перевищує середній показник по області, зафіксований у Барвінківському, Вовчанському, Дергачівському, Зміївському, Нововодолажському, Первомайському, Харківському й Чугуївському районах області. Л. Мовчан також відзначила, що «при зменшенні кількості інфекційних захворювань збільшується рівень захворюваності хронічними хворобами (системи кровообігу, органів дихання, травлення)». Крім того, постійно збільшуються рівні захворюваності онкологічними захворюваннями й смертності від них, причиною чого є несприятлива екологічна ситуація, підкреслила вона.

За словами Л. Мовчан, основними джерелами забруднення повітря є автотранспорт, промислові підприємства й об’єкти енергетики. У Харківській області 38 підприємств не мають необхідних санітарно-захисних зон, а біля них проживає більше 13 тис. чол. Щодо автотранспорту, то його кількість зростає рік у рік. У викидах знаходяться токсичні, канцерогенні та мутагенні речовини (сполуки азоту, окис вуглецю, бензапирен, вуглеводні, сажа). У Харкові, Балаклеї, Лозовій, Чугуєві відмічається найбільша кількість досліджених проб з перевищенням гранично-допустимих концентрацій, що спостерігається саме поблизу автошляхів державного значення, по яких рухається багато автомобілів.

«Ступінь забруднення повітря на дорогах залежить також від якості палива й кількості зелених насаджень біля магістралей. А оскільки дерев стає усе менше, а якість бензину контролюється недостатньо, те не виключено, що повітря в містах, через які проходять магістралі, буде поступово погіршуватися», – підкреслила Л. Мовчан.

До порушників санітарних вимог з охорони атмосферного повітря в 2006 р. установами санепідслужби застосовано 140 штрафних санкцій.

Учасники круглого столу виробили рекомендації, спрямовані на поліпшення охорони атмосферного повітря, впровадження новітніх технологій виробництва на підприємствах області, встановлення пилогазоочисного обладнання.

 

 Поділитися