MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ЄСПЛ оголосив рішення у справі ‘Росія проти України’Над прірвою брехні… Дещо про війну, російську інформаційну ескалацію і шори на очіБандера. Запрошення до спокійної розмовиПро третю національність, людей без біографії і розлади ідентичностіВсеволод Речицький: «Капіталізм – це чесно про людей»Виступ на правозахисному клубі «Радикалізація суспільства»10 незручних питань кандидатам у Президенти: відповіді Валентина НаливайченкаГібридна економіка, або дещо про елементи «співпраці» з РосієюПрава людини в Україні в 2017 р.: основні тенденціїПрава людини в Україні в 2016 р.: основні тенденціїЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 90 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 05.09.2016 – 09.09.2016«Тать не тать, та на таку ж стать…»Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 61 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 15.02.2016 – 19.02.2016Аргументи на користь конституційного закріплення права на зброю (оновлено 16.11.2015)Як змусити прокуратуру розслідувати злочини державних службовців? (прес-реліз + відео, + фото)Діалог стосовно права на зброю (30 травня – 1 червня, 2015)Мова ворожнечі в Інтернет-ЗМІ стосовно представників ромської національної меншини в Закарпатті«Януковичу потрібен Сенат, щоб він не був як вовк у лісі»14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІПрава людини в Україні 2011. XXIV. ПРАВА ІММІГРАНТІВ В УКРАЇНІ

Стан корупції в Україні в аспекті Харківської області

05.06.2007   
Юрій Чумак
Державтоінспекція – найбільш корумпована державна структура в Харківській області. Такі результати загальнонаціонального дослідження, що були оприлюднені у Харкові в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна».

Державтоінспекція – найбільш корумпована державна структура в Харківській області. Друге місце зайняли органи міліції (без ДАІ), третє – органи митного контролю й оформлення митних документів. Такі результати загальнонаціонального дослідження, що були оприлюднені у Харкові в рамках проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна».

Про це 4 червня розповіла Світлана Горна, менеджер з досліджень та моніторингу проекту «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна», в рамках презентації результатів загальнонаціонального дослідження «Стан корупції в Україні» в аспекті Харківської області.

За її словами, в опитуванні взяли участь близько 10,5 тис. респондентів з усією України. У Харківській області були опитано 412 чіл. С. Горна підкреслила, що в Харківській області значна кількість опитаних (16%) завжди готові виправдати корупцію. 59% респондентів вважають, що іноді корупція може бути виправдана, але 31% опитаних готові відстоювати свої права в суді, що також є одним з найвищих показників в Україні.

Світлана Горна зауважила, що презентоване дослідження є першим дослідженням такого масштабу з питань корупції в Україні. Дані дослідження дозволять не лише оцінити ефективність Порогової програми з протидії корупції, що розпочалась у грудні 2006 року, але й поінформувати громадян щодо виконання зобов’язань, взятих на себе урядом. Результати також дозволять НУО та журналістам, з якими тісно співпрацюватиме проект «Гідна Україна», спрямувати свої зусилля безпосередньо на вирішення проблем конкретної області.

 

Декілька основних результатів дослідження:

·  Серед найбільш серйозних проблем жителі Харківської області назвали високу вартість і низьку якість житлово-комунальних, транспортних та інших державних послуг, низький рівень життя населення та високу вартість і низьку якість медичних послуг.

·  Жителі Харківської області більше довіряють Кабінету Міністрів, ніж іншим гілкам влади. Ці дані відрізняються від сприйняття населення України, яке в цілому має більшу довіру до міської та сільської влади.

·  Згідно з оцінкою рівня корумпованості різних сфер життя населення Харківської області відзначили Державтоінспекцію (ДАІ), міліцію (не включаючи ДАІ) та митний контроль та оформлення митних документів як сфери, де корупція найбільш поширена.

·  Індекс сприйняття корупції в Харківській області знаходиться на двадцятому місці серед інших областей України, маючи показник 37,6% (100- найгірший показник, 0 – найкращий). Найвищий індекс сприйняття корупції в Києві – 54,4%, найнижчий – у Вінницькій області – 23,2%.

·  В Харківській області найбільш гостро відчувають корупцію громадяни середнього віку (30-44 років) з більш високим рівнем освіти, які мають або дуже низький рівень доходів ( до 600 гривень на місяць) або більш забезпечені (з місячним доходом більше 1500 гривень на місяць).

·  Населення Харківської області при контактах з державними службовцями або інституціями пропонує хабарі добровільно майже в 2,1 рази рідше, ніж стає жертвою вимагання, що майже відповідає загальноукраїнському співвідношенню (1:2).

·  Рівень вимагання хабарів на Харківщині порівняно з Полтавською областю в 1,7 рази вищий, порівняно с Луганською – в 1,3 рази вищий. Співвідношення добровільного хабарництва – на користь населення Полтавщини: тут пропонують хабарі в 2 рази рідше, ніж на Харківщині.

·  В Харківській області майже третина населення (31,1%) готові боротися з корупцією (середній показник по Україні – 33,3%), при чому серед активістів переважають люди середнього віку від 30 до 44 років, що мають середній або високі доходи (від 600 до 1500 гривень на місяць, або вище 1500 гривень) та середню спеціальну або вищу освіту.

 

Виконавцем опитування виступив Київський міжнародний інститут соціології. Опитування проводилось проектом «Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні «Гідна Україна»», який здійснює компанія Менеджмент Системз Інтернешнл у співпраці з українськими організаціями.

Проект здійснюється за підтримки американської державної корпорації «Виклики тисячоліття» та працює під управлінням Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Він розрахований на два роки та має забезпечити підтримку діяльності громадських організацій з метою захисту прав громадян і відслідковування випадків корупції у основних сферах, де здійснюються антикорупційні заходи – в першу чергу, у тих, які були визначені українською владою.

Жодна антикорупційна ініціатива влади, тим більше програма МСС, яка ставить перед собою високі завдання, не може бути успішною без участі громадян.

Повний звіт про результати опитування доступний українською та англійською мовами на сайті www.pace.org.ua

 

 Поділитися