MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кабмін плодить агенції з продажу квот за Кіотським протоколом

15.06.2007    джерело: www.civicua.org
Зараз Кабінеті Міністрів розглядає Положення про створення вже другої агенції, яка отримає повноваження всієї діяльності з впровадження Кіотського протоколу в Україні. Агенції нададуть низку повноважень, необмежене використання бюджету на виконання цих повноважень, право створення бюджетних підприємств та установ - і все це за відсутності будь-якого зовнішнього контролю за діяльністю.

Зараз на розгляді в Кабінеті Міністрів України знаходиться Положення про створення вже другої агенції, яка отримає повноваження всієї діяльності з впровадження Кіотського протоколу в Україні. І це при тому, що в Міністерстві охорони навколишнього природного України середовища давно існує відділ супроводу Кіотського протоколу, який фактично виконує всю роботу.
Що це – усвідомлення урядом необхідності рятувати клімат планети чи бажання перевести процес продажу квот в більш тіньову структуру?
Офіційно координатором діяльності з впровадження Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату та Кіотського протоколу є Міністерство охорони навколишнього природного середовища. Над ним є наглядова рада – Міжвідомча комісія, очолювана віце-прем’єр-міністром п. Андрієм Клюєвим, а план діяльності міністерства затверджено відповідною постановою. Така інституційна структура дає можливість офіційно запитувати інформацію, плани роботи та звіти по діяльності міністерства, по використанню коштів національного бюджету, а також брати учать в процесах прийняття рішень.
Згідно з проектом нового Положення, що розглядається Кабміном, «Про створення Національного Агентства екологічних інвестицій» (http://menr.gov.ua/documents/NAC_AG_EKO_INV.doc) створюється новий орган виконавчої влади, який перетягне на себе всі повноваження з впровадження конвенції зі зміни клімату та Кіотського протоколу в Україні і буде підпорядкований персонально Міністру охорони навколишнього природного середовища. Агенції нададуть низку повноважень, необмежене використання бюджету на виконання цих повноважень, право створення бюджетних підприємств, організацій та установ, право представляти Кабінет Міністрів на міжнародних переговорах - і все це за відсутності будь-якого зовнішнього контролю за діяльністю.
За словами природоохоронних організацій, на жаль, Уряд сприймає реалізацію Кіотського протоколу лише як продаж квот і, в кращому випадку, як схвалення проектів спільного впровадження. Натомість основним зобов’язанням України є впровадження політики зниження викидів парникових газів в секторах енергетики, транспорту, промисловості, сільському і лісовому господарствах.
“Наявність в Україні додаткових квот на викиди парникових газів в рамках Кіотського протоколу виправдовує бездіяльність уряду з їх зниження, а фокусування лише на продаж квот розвиває корупцію”, вважають громадські організації, що займаються проблемою зміни клімату. Якби Україна взяла жорстке міжнародне зобов’язання на обмеження викидів парникових газів, це стимулювало б розвиток в Україні більш чистих відновлюваних джерел енергії, енергозбереження на підприємствах, прискорило б реформування і модернізацію комунальних підприємств та використання біопалив в транспорті. В цілому, від такої політики економіка і населення лише б виграли.

За додатковою інформацією звертайтесь до Ірини Ставчук, Національний екологічний центр України
[email protected]
www.climategroup.org.ua
8 044 494 03 54,
8 095 273 26 73

Автор : Робоча Група екологічних неурядових організацій України

 Поділитися