MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Всесвітній день біженців 2007

21.06.2007   
Звернення Верховного Комісара ООН у справах біженців Антоніу Гутерріша

Кожного року мільйони людей  в усьому світі подорожують в пошуках кращого життя. Хтось залишає дім в пошуках високооплачуваної роботи. Інші шукають можливості отримання освіти або просто хочуть змінити клімат. Однак, багато з них залишили свої домівки і рідні країни примусово.

 

Біженці – це люди, які обрали переїзд не по своїй волі. Вигнані зі своїх селищ та міст, роз’єднані зі своїми сім’ями через збройні конфлікти або переслідування, біженці рухаються лише в пошуках безпеки.

 

20 червня - Всесвітній день біженців - нагода пригадати про ті десять мільйонів біженців та вимушено переміщених осіб та згадати, що їх вирізняє.  В епоху зростання глобалізації, коли все більше людей вдаються міграції, біженці не є унікальними через те, що вони далеко від дому. Що їх  вирізняє – це неможливість повернутися туди.

 

Глобальний ринок праці, що зростає - ознака нашої економічної взаємозалежності - є благом для багатьох. Однак, це також породжує тривогу.  І, розпалений популістською риторикою, інтерес до зростання міграції та ідеї національної єдності може легко перетворитися на нетерпимість та дискримінацію. Дуже часто, результат цього -  це відмова тим, хто інакший, незалежно чи шукають вони кращого життя або благають про захист.

 

В такому середовищі імміграційна політика та кордони зміцнюються до того, що дуже часто вони затримують тих, хто у відчаї потребує  притулку та захисту. Це і прикро і непотрібно. Виявити біженців серед змішаних потоків міграції можливо, хоча й непросто.

 

За останні роки, із завершенням  численних довготривалих конфліктів, кількість біженців у всьому світі, як і кількість шукачів притулку, зменшилась до найнижчих показників десятиріччя. Це хороші новини. І це допоможе нам деполітизувати питання захисту біженців та боротися з нетерпимістю.

 

Але, якщо біженці є найбільш очевидними серед примусово переміщених, вони не є єдиними жертвами. В той же час, як загальна кількість біженців зменшилась, багато інших людей, які рятуються втечею від конфліктів, живуть в умовах подібних до біженців в своїх власних країнах, не маючи бажання або можливості емігрувати. Але вони так само потребують міжнародного захисту і Управління Верховного комісара ООН у справах біженців надає їм свою допомогу.

 

Всесвітній День Біженців - це нагода  привернути увагу до мільйонів біженців та інших переміщених по всьому світові, до їх термінових потреб, від води та укриття до захисту та толерантності. Будь ласка, приєднайтеся до наших зусиль. У віддалених таборах чи по-сусідству, завжди є шляхи, як ми можемо їм допомогти. Все починається зі згадки, що вони покинули свої домівки примусово.

 Поділитися