MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

А кому не нужна правда, тов. Гинзбург?Ще одна братня могила в Одесі. У сталінські часи кожен десятий одесит був репресований#Суперечка про Музей радянської окупації в УкраїніВ Києві створено і функціонує «Музей совєтської окупації»21 травня Президент України Віктор Ющенко видав Указ № 431/2007 «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років»Україна вшанувала пам’ять жертв сталінського режиму.20 травня. День Пам’ятіСтоличні волонтери приводили до ладу територію заповідника Биківнянські могилиУ Києві перепоховали останки 817-ти жертв політичних репресій 30-их роківШлях крізь БиківнюУ Тернополі вшанують пам’ять краян, закатованих більшовиками«Великий терор»: 1937–1938. Коротка хронікаРік Великого ТероруСБУ розсекретила документи про політичні репресії в УкраїніЮщенко вшанував жертв Великого терору

В урочищі Саліна вшанують пам’ять жертв комуністичних репресій

21.06.2007    джерело: www.civicua.org
Трагедія Саліни стоїть поряд з трагедіями Биківні, Сандормоха, Бабиного Яру. Пам’ять про цю трагедію намагалися стерти з лиця землі, піддати забуттю, витравити зі свідомості. Однак вона стукала і продовжує стукати до наших сердець одним коротким словом «ПАМ’ЯТАЙТЕ!»

24 червня в м. Добромилі Старосамбірського району Львівської області відбудеться поминальна панахида та мітинг-реквієм у пам’ять про невинно закатованих жертв комуністичного терору, убитих в червні 1941 року в урочищі Саліна.

Програма заходів:
9.00 - поминальна літургія у храмах м. Добромиля;
10.30 - збір процесій на площі м. Добромиля;
10.30 – 11.30 - похід процесій в урочище Саліна;
11.00 - зупинка процесій біля цвинтаря, де поховані жертви репресій, та поклоніння спільній могилі;
12.00 - відправа на верхній могилі;
12.30 - відкриття каплиці «Всіх святих українського народу» біля скорботного пам’ятника болю та спільна панахида;
13.00 - мітинг-реквієм.
За додатковою інформацією звертатись до Надії Станіщук за тел. 8-050-353-02-39

Пам’ять про Саліну
Саліна – це назва урочища і соляної шахти на Добромильщині. Впродовж століть ця шахта була відома не тільки в Галичині, а й у Польщі, Словаччині, Австрії. Вона приносила Добромилю не лише зиск, а й добру славу на сотні миль.
У червневі дні 1941 року ця шахта була вщерть заповнена людськими тілами. Накриті брезентом машини, з яких капала на землю кров, впродовж двох тижнів возили до неї трупи закатованих. В один з цих страшних днів з Перемишльської тюрми до шахти відвели величезну колону в’язнів – на страту. Надривно ревіли мотори тракторів, заглушуючи людські крики, зойки, звуки пострілів. А коли катам не вистачило патронів - людей били дерев’яними молотами і напівживих скидали в шахту, на стометрову глибину. 3600 мучеників поглинула соляна шахта. Цей злочин вчинили війська НКВД, які в той час від зими стояли на Саліні.
Трагедія Саліни стоїть поряд з трагедіями Биківні, Сандормоха, Бабиного Яру. Пам’ять про цю трагедію намагалися стерти з лиця землі, піддати забуттю, витравити зі свідомості. Однак вона стукала і продовжує стукати до наших сердець одним коротким словом «ПАМ’ЯТАЙТЕ!»
У глибині старовинного саду стоїть скорботний пам’ятник болю - людина, що піднімається з глибини соляної шахти. Людина простягає роз’їдені сіллю руки до неба, до сонця, до наших душ, наче взиває, наче волає: «НЕ ЗАБУДЬТЕ!»
Надія Станіщук

 Поділитися