MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Про кримінальне переслідування колишнього Голови Нацбанку‘Нашим дітям потрібна справедливість’, — Олена ЗеленськаУстанови виконання покарань під час війниЄвген Захаров: «Я сподіваюсь, що після перемоги Україна зміниться на краще, але за це треба буде боротися»КОНЦЕПЦІЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ ЯК УНІВЕРСАЛЬНОЇ КАТЕГОРІЇ ЕВОЛЮЦІЇ РОЗУМУ: МЕТАПІДХІДМарія Колесникова стала лауреаткою премії «Дух Яна Карського» за захист прав людиниЧи є COVID-19 у пенітенціарних установах та СІЗО?Моральний кодекс руйнівника комунізмуІмператив толерантності – витоки і становленняПравова позиція Харківської правозахисної групи щодо відповідальності жертв торгівлі людьми за злочини, вчинені під примусомВкотре про новітній український конституціоналізмЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 211 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 04.02.2019 – 08.02.2019Єврейське питання в УРСР: дискримінація в хрущовську епоху (1953–1964 рр.)Безпека в Україні жертв переслідувань авторитарними режимами країн колишнього СРСРЧугуївська правозахисна група звітувала про правову допомогу селянамЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 170 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.04.2018 – 06.04.2018Безпека в Україні жертв переслідувань російською державою. Короткий оглядЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 162 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 05.02.2018 – 09.02.2018Відкрите звернення "Правозахисного порядку денного" з приводу відкриття низки кримінальних проваджень проти громадських організацій та активістів.Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 76 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.05.2016 – 03.06.2016

В Україні вже давно розпущений (розбещений) парламент

27.06.2007   
Юрій Чумак

Так вважає представник фундації «Відкрите суспільство» Юрій Сиротюк, який зустрічався із харків’янами 22 червня, під час проведення круглого столу «Діяльність Верховної Ради V скликання: уроки для політиків і вибори для виборців».

Круглий стіл проводився за підтримки громадської організації «Фонд місцевої демократії», та зібрав провідних політологів, журналістів та інших фахівців Харкова, що цікавляться цією тематикою.

На думку Ю. Сиротюка, після минулих парламентських виборів нардепи втратили комунікацію з виборцями. Проведення виборів за пропорційною основою призвело до дисбалансу представництва різних регіонів у Верховній Раді.

Так, у порівнянні з виборами за змішаною системою, збільшити своє представництво в парламенті змогли лише 7 регіонів України: місто Київ (259 депутатів у порівнянні з 9 в 2002 році), Донецька область (52 проти 21), Луганська область (14 проти 10), Харківська область (14 проти 13), Львівська область (10 проти 9), Сумська область (7 проти 5), а також місто Севастополь (4 проти 2).

Проте, взагалі не представленими у Верховній Раді виявилися 16 областей. Зберегли пропорцію 4 регіони.

У цілому, близько 40 % територіальних громад втратили своїх представників у вищому законодавчому органі влади й місцевих представницьких органах.

«Можна сказати, що більшість партій і блоків формували списки не за професійними ознаками, не за властивостями майбутньої активної представницької діяльності у Верховній Раді, а за якимось іншими. Ми умовно назвали їх «іміджевими» або «корпоративними», – сказав Ю. Сиротюк. За його інформацією, різко впала кількість депутатських запитів, мабуть, тому що нардепи набагато менше зараз цікавляться проблемами своїх виборців, вирішуючи у Верховній Раді «власні питання».

Голова «Фонду місцевої демократії» Ольга Мірошник зазначила, що в усьому цивілізованому світові відбувається розбудова держави завдяки застосуванню політичних методів, а в Україні, на жаль, можновладці керуються особистими бізнесовими інтересами. допоки буде зберігатись така ситуація, годі й сподіватись на сталий розвиток нашої держави.  

На думку пана Сиротюка, нинішній парламент мав найкращі умови для своєї діяльності, втім, він не справився зі своїми обов’язками. «Правляча коаліція займалася політичним рейдерством, намагаючись переобрати на себе всю владу, тому й наразилася на жорсткий опір з боку Президента», – підкреслив представник фундації «Відкрите суспільство» Юрій Сиротюк.

Підсумовуючи, Ю. Сиротюк заявив, що українське суспільство є більш свідомим, моральним та патріотичним, ніж політикум, тому необхідно створити народові умови для дієвої реалізації свого впливу на владу, для широкої громадянської дії.

 

ФОТО Юрія Чумака

 

 Поділитися