MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські праведники народів світу

28.06.2007    джерело: www.radiosvoboda.org

П’ять родин із Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей стали «праведниками народів світу». Це почесне звання присвоює Ізраїльський національний інститут пам’яті катастрофи і героїзму «Яд-Вашем» людям, котрі рятували євреїв під час Другої світової війни. Наразі в усьому світі більше 20-ти тисяч людей визнані «праведниками».

У 1941-ому родина дніпропетровця Антона Абрамчука мешкала в Івано-Франківську. Йому тоді було 3 роки. Запам’яталися перешіптування батьків і сувора заборона не лазити на горище і не розповідати жодній живій душі про те, хто там живе. Упродовж трьох років родина переховувала доньку односельців-євреїв.

Історія дівчини Перли

Коли радянські війська повернулися на Франківщину, дівчину Перлу переправили до Польщі. Про порятунок молодої єврейки батьки Антона боялися розповідати і за часів радянської влади. Антон Абрамчук пригадує, що сімейна хата була під стріхою. На горищі було сіно, і саме там переховувалась Перла. Ніхто нічого не довідався. «У нас батько був дуже суворий. Боже збав! Навіть коли вже німці пішли, ніхто нічого не розповідав, під страхом»,— пригадує Антон.

Вже кілька десятиліть немає на цім світві батьків Антона, отож їхні нагороди, медалі та грамоти, зберігатимуться в родині сина. Із 5 сімей, які цього разу були удостоєні звання «праведників», наразі живі лише члени двох родин. Решту відзначили посмертно.

Представники єврейської громади кажуть, що до початку 90-их років взагалі не було можливо розшукувати в Радянському Союзі тих, хто рятував єврейське населення. В умовах прихованого радянського антисемітизму люди боялися слави захисників євреїв, тому до розпаду СРСР на теренах Союзу відшукали лише трохи більше 200 героїв.

4,000 українських праведників

Наразі за порятунок євреїв більше 4,000 людей в Україні удостоєні звання «Праведника світу». Серед них брат Митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького, архієпископ Климентій, київський священик Олексій Глаголєв, батьки першого Президента України Леоніда Кравчука.

Кожного віднайденого «праведника» нагороджують медаллю з написом івритом «Рятуючи хоча б одне життя, рятуєш світ», його ім’я також викарбовують у Саду Праведників у Єрусалимі.

«Ізраїль, котрий був створений після 2-ої світової війни на кістках та рештках загиблого народу, виховує своїх дітей на пам’яті про загиблих», — каже посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман. Половина єврейського народу загинула під час Другої світової війни, тому так високо цінується подвиг тих, хто рятував євреїв.

У дніпропетровському ізраїльському центрі дітям розповідають про історію Голокосту. Юнаки та дівчата напам’ять вивчають сумні цифри єврейських втрат, щоб зрозуміти трагедію свого народу.

Голова молодіжного клубу єврейської громади Дніпропетровська «Яхат» Євген Уткін каже, що за переписом населення 1939-го в Дніпропетровську мешкало 89,529 євреїв. Під час Другої Світової війни нацисти знищили 16-17 тисяч місцевих євреїв, каже він.

 

 Поділитися