MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Держава – громадянину: «Що винна – все прощаю»

03.07.2007    джерело: www.ac-rada.gov.ua
Стан використання Міністерством фінансів України та ВАТ «Державний ощадний банк України» коштів держбюджету України на погашення заборгованості по знецінених заощадженнях громадян минулого року порівняно з попереднім не поліпшився і продовжує залишатися незадовільним – такий висновок Колегії Рахункової палати за результатами аудиту боргових операцій та звітності про стан державного боргу за 2006 рік.

Стан використання Міністерством фінансів України та ВАТ «Державний ощадний банк України» коштів держбюджету України на погашення заборгованості по знецінених заощадженнях громадян минулого року порівняно  з попереднім  не поліпшився і продовжує залишатися незадовільним – такий висновок  Колегії Рахункової палати за результатами аудиту боргових операцій та звітності про стан державного боргу за 2006 рік.

Однією з головних, не вирішених до цього часу проблем, залишається відсутність автоматизованої системи реєстру вкладників, що не дозволяє здійснювати своєчасне і повне перерахування коштів на рахунки громадян. Із впертістю, гідною кращого застосування, Мінфін та ВАТ «Державний ощадний банк» не бажають дослухатися до висновків і пропозицій фахівців Рахункової палати, які вже проводили аудит з даного питання за 2005 рік та знайомили з його результами названі установи. Як наслідок, із передбачених у Державному бюджеті України на погашення заборгованості 1,6 мільярда гривень,  невикористаними залишилися 822 мільйона гривень, або 51 відсоток. Завдяки такій «економії», понад 2 мільйони громадян України були позбавлено можливості отримати гарантовані державою компенсаційні виплати.

Основними причинами незадовільного стану використання  Мінфіном та Ощадбанком коштів на погашення заборгованості по знецінених заощадженнях громадян були неналежне обгрунтування та планування цих видатків, несвоєчасна підготовка необхідних нормативних документів, необгрунтовані зміни та недотримання показників бюджетного розпису, а також неритмічне фінансування.

Як встановили фахівці Рахункової палати, відсутність з боку Мінфіну належної підготовчої роботи щодо своєчасного унормування використання коштів на цю мету у 2006 році та обгрунтованої позиції щодо визначення напрямів їх використання спричинила затримку процесу розробки відповідного порядку майже на 7 місяців. У підсумку це стало однією з головних причин  невикористання у 2006 році бюджетних коштів у повному обсязі і невиконання гарантованих державою зобов’язань перед громадянами України. По суті жоден з напрямів компенсаційних виплат,  незважаючи на численні зміни обсягів бюджетних призначень, не виконано.

При фінансуванні видатків Мінфін не дотримувався показників Бюджетного розпису і, як наслідок, воно здійснювалося нерівномірно та неритмічно. Реальне фінансування цієї захищеної статті бюджету розпочалося через 8 місяців. В той час як за цей період повинно було бути вже перераховано 306,5 мільйонів гривень. А за вересень-листопад 2006 року із передбачених скоригованим Бюджетним розписом 382 мільйонів гривень перераховано лише 185 мільйонів, а в грудні – 355 мільйонів гривень. За відсутності технічних можливостей  частина отриманих у кінці року коштів Ощадбанком не розподілялася по областях і була повернута до Державного бюджету України.  За висновками аудиторів Рахункової палати управління коштами на погашення заборгованості по знецінених грошових заощадженнях громадян у 2006 році ВАТ «Державний ощадний банк» здійснювалося неефективно. У свою чергу обласні управління Ощадбанку не зебезпечили виплату компенсації у повному обсязі ні по одному із запланованих  напрямів.

Також Ощадбанком разом з іншими державними установами не забезпечено виконання пропозицій Рахункової палати та доручення Кабінету Міністрів України щодо організації проведення інвентаризації зобов’язань держави за особовими рахунками громадян та запровадження автоматизованої системи реєстру вкладників.

Як зазначають фахівці Рахункової палати, Кабінет Міністрів України та Мінфін України не реалізували пропозицію Рахункової палати щодо визначення безпосередньо у Державному бюджеті України видатків на відшкодування витрат Ощадбанку, пов’язаних із здійсненням операцій з проведення компенсаційних виплат по знецінених заощадженнях. Внаслідок цього  в порушення чинного законодавства (стаття 95 Конституції України, стаття 23 Бюджетного Кодексу України) за рахунок коштів, що передбачені на компенсацію громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень здійснено відшкодування витрат Ощадбанку, пов’язаних із здійсненням операцій з проведення компенсаційних виплат на суму 3,1 мільйона гривень.

Відсутність протягом тривалого часу належної уваги з боку органів державної влади до вирішення цієї актуальної соціальної проблеми, на думку Колегії Рахункової палати,  призводить до  зростання соціальної напруги серед верств населення та недовіри громадян до влади  загалом. Адже  за десять років з часу проголошення державою гарантій щодо відновлення знецінених заощаджень громадян із передбачених у Державному бюджеті України  на цю мету коштів, виражених у грошовій формі, не надійшло до громадян понад 1,4 мільярда гривень, а з урахуванням невикористаних коштів, передбачених для взаємозаліку – 3,6 мільярда. Внаслідок цього  гарантовані державою зобов’язання по знецінених заощадженнях громадян, що визначені Законом у сумі 131,96 мільярда гривень за десять років зменшилися лише на три відсотки і становили на початок цього року 127,9 мільярда гривень.

За результатами звіту та обговорення даного питання Колегія Рахункової палати рекомендувала Верховній Раді України розглянути та прийняти рішення щодо  збільшення обсягів видатків на погашення знецінених заощаджень громадян  на суму невикористаних Кабінетом Міністрів України коштів у 2006 році, а також запровадити процедуру щоквартального звітування Уряду перед Верховною Радою України щодо своєчасного та повного використання коштів на цю мету.

Про результати перевірки поінформовано також Кабінет Міністрів України.

Розглянуто Колегією Рахункової палати 13.06.2007

 

Пресс-служба Рахункової палати

 Поділитися