MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники констатують погіршення стану з правами людини в Україні

25.07.2007    джерело: www.helsinki.org.ua
Марина Говорухіна

Київ. 25 липня 2007 р. Українська Гельсінська спілка презентувала сьогодні третю щорічну розширену доповідь «Права людини – 2006» , що була підготовлена 15 українськими правозахисними організаціями, і є свого роду рекомендаціями органам державної влади: «Що необхідно змінити для покращення ситуації з станом прав людини в країні».  Доповідь охоплює 2006 рік та перші п’ять місяців 2007 року.

«У порівнянні з 2005 роком, стан з правами людини значно погіршився», - констатував під час презентації Євген Захаров, голова правління УГСПЛ та співголова Харківської правозахисної групи. 

Зріс адміністративний тиск на українців, погіршилися проблеми з бідністю і нерівністю, а також з пасивним виборчим правом (правом бути обраним), - зауважив пан Захаров. Зокрема, партії хочуть мати в своїх списках виключно членів партій, що позбавляє безпартійних шансу бути представленими у вищому органі законодавчої влади. Так, виникає нонсенс: Президент може бути самовисуванцем і не бути членом якоїсь політичної партії, а депутат Райради зобов’язаний їм бути.

Також правозахисник наголосив на порушенні державою права на приватність, що полягає в створенні державою бази даних на кожного громадянина завдяки персональному ідентифікаційному коду. Найцікавіше, що ці бази даних будуть зберігатися в приватній структурі «ЄДАПС» (більш детальну інформацію про загрозу праву на приватність читайте тут  )


Володимир Яворський, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, в своєму виступі зупинився на проблемах кримінально-процесуальної юстиції та діяльності судів. За його словами українська міліція, наразі, є репресивним органом, а не тим, що захищає права і свободи громадян. І це треба міняти.

Реформувати необхідно і судову систему, переконаний Володимир Яворський, адже всі ми стали свідками недоліків діяльності судів на політичній арені. І ці недоліки може відчути на собі кожен громадянин України. Нефаховість суддів також є основною причиною рейдерства в Україні, - зауважив пан Яворський.

Катерина Левченко, голова жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна», розповіла про збільшення випадків насильства на расовому та етнічному ґрунті, а також в структурах Департаменту виконання покарань, що досі залишається найбільш закритим державним органом, і де людей майже неможливо захистити. «Необхідні письмові скарги людей, які потерпають від насильства. А вони бояться скаржитися. Тому що сама система зупиняє їх сталінськими методами – побиттям, катуванням і навіть знищенням тих, хто потерпає від такого насильства».

З найбільш позитивних змін, що сталися в нашій державі, правозахисники відмітили забезпечення реалізації права на свободу мирних зібрань.

 

Також по темі: В Україні усе гірше з правами людини, а Карпачова тільки піариться?

 Поділитися