MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Результати моніторингу: Влада в регіонах стає толерантнішою до медіа

27.07.2007    джерело: www.imi.org.ua
Органи влади стали більш толерантними до критики в медіа, а власники приватних ЗМІ не припинили лобіювати свої інтереси через інформаційний простір. Такі висновки регіонального моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив, Громадянської мережі ОПОРА та Комітету виборців України, що здійснювався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Про це 25 липня повідомив Ігор Когут, голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, під час презентації результатів моніторингу.
Проект «Україна: рік після виборів. Моніторинг регіонів» здійснювався у 10 регіонах: Волинській, Львівській, Вінницькій, Одеській, Донецькій, Сумській, Чернігівській, Черкаській, Харківській та Херсонській областях. Моніторинг медіа проводився за такими напрямами: структура медіа-ринку (власність ЗМІ), особливості інформаційного простору, відносини влади і ЗМІ, система ринку, плюралізм ЗМІ, наявність впливових Інтернет-видань.
«Слово «незалежні» не варто застосовувати до наших медіа, оскільки вони всі залежать від органів влади або фундаторів”, - підкреслив пан Когут. За його словами, попри певний плюралізм у медійному просторі, власники не припиняють утручатись у роботу ЗМІ.
У звіті за результатами моніторингу йдеться про те, що у більшості досліджуваних областей з’явилася тенденція до роздержавлення ЗМІ. «Однак доводиться визнати, що роздержавлення відбувається вкрай повільно. Найбільше проблем, пов’язаних із перебуванням у комунальній власності, виникає у сфері друкованих засобів масової інформації. У такому випадку газети фінансово та ідеологічно залежать від органів місцевої влади», - йдеться у звіті.
Так само, за цією ж інформацією, є свої проблеми і у недержавних ЗМІ, перебування певних медіа у приватній власності створює ризик їхньої заангажованості, що особливо помітно на Донеччині, де у власності місцевої еліти перебувають найбільш впливові ЗМІ регіону. А у Львові, приміром, популярна і впливова газета «Поступ», фактичним власником якої був міський голова Львова А. Садовий, припинила свій вихід одразу після завершення успішної для власника виборчої кампанії. Також, за словами Ігоря Когута, відчутною стає популярність Інтернет-видань.
Щодо тиску органів влади на ЗМІ, то місцеві органи влади є засновниками багатьох друкованих засобів масової інформації, саме тому й мають суттєвий вплив на редакторів та журналістів. Особливо посилюється тиск на ЗМІ під час виборчих кампаній.
За інформацією моніторингу найбільш помітною ця тенденція є на Харківщині. «Наприкінці січня з’ясування стосунків між місцевою владою та журналістським колом набуло кримінального відтінку: згорів автомобіль головного редактора газети «Пятница», депутата облради Піддубного (БЮТ). За висновками МНС, це був підпал. Сам Піддубний вважає цей злочин безпосередньо пов’язаним зі своєю професійною діяльністю, оскільки на сторінках свого видання він досить гостро критикував окремих посадових осіб за зловживання владою», - йдеться в тексті звіту за результатами моніторингу. Також проблемою більшості регіонів є низький професіоналізм журналістів та відсутність серйозної аналітики.

 Поділитися