MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Навіщо?Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуНе визнавати ‘фарс Кремля’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестівВійна проти пам’яті — як росіяни руйнують пам’ятники та меморіали в Україні Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Україна має відомості про 550 000 воєнних злочинцівХарківщина: під ударом — історія, релігія, мистецтвоРозстріляв українського військовополоненого на ЗапоріжжіМКС видав ордери на арешт двох російських генералівВ эвакуацию я поехал в одних штанах, сапогах, курточке и с документамиПолітика надання грошової або гуманітарної допомоги жертвам воєнних злочинів Відсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»

Відкритий лист до Генерального прокурора України

02.08.2007   
Олег Левицький
Олег Левицький захищає інтереси чеченця Льоми Сусарова, який утримується в Лукьянівському СІЗО. На вимогу російських правоохоронних органів Сусарова намагаються екстрадувати до Росії. Адвокат не може побачитися із своїм підзахисним і звертається з цього приводу до Генерального прокурора України

ТЕРМІНОВО!!!

      Генеральному Прокурору України
      Медведьку Олександру Івановичу.

       адвоката Левицького Олега Володимировича
       (Київська обл., м. Ірпінь, вул. Грибоєдова, 10, 8-050-3555066)
       в інтересах Сусарова Льоми Лечійовича,   
       утримується в Київському СІЗО №13 з 25.06.2007



  СКАРГА

Шановний пане Генеральний Прокурор України.


Доводжу до Вашого відома, що граничний 40-денний термін законного арешту чеченця Сусарова Льоми Лечійовича, який був затриманий 17 червня ц.р. за невстановлених обставин, збіг 27 липня. З цього часу його утримування під вартою (Київське СІЗО №13) є незаконним!

За весь час перебування Сусарова Л.Л. під вартою Ваше відомство, в провадженні якого знаходиться справа про його екстрадицію до Російської Федерації на вимогу ФСБ, не надало йому жодної правової допомоги, не дивлячись на неодноразові його заяви та клопотання про це. Більше того, хтось із відповідальних посадових осіб очолюваного Вами державного органу, виконуючи чиюсь вказівку чи діючи на власний розсуд, постійно злісно порушує право затриманого на захист (ст.374 КК України) та чинить інші перешкоди в доступі до справедливого правосуддя.

Вчора, 01 серпня 2007 року, старший помічник прокурора м. Києва з міжнародно-правових доручень Куриленко Р.М. в присутності виконавчого директора Міжнародної Амністії України Антоніни Тарановської в черговий раз відмовила адвокатові в наданні дозволу на побачення із затриманим. Спочатку вона вдавала, що Сусаров Л.Л. ніколи не виявляв бажання мати адвоката. Потім, ознайомившись з цілою кіпою письмових документів, деякі з яких переадресовувались СІЗО на її ім’я, в тому числі і з власноруч підписаними затриманим договорами про надання йому правової допомоги, Ваша підлегла дала зрозуміти, що авдієнція закінчена.

Таким чином було продемонстровано повне небажання чи нездатність Вашого відомства наглядати за дотриманням законності в цій країні. Цей випадок велемовно підтверджує, що в цій країні не гарантуються щонайменше мінімальні стандарти прав людини. І робиться це в тому числі Вашими руками, пане Генеральний Прокурор, або за Вашого потурання, оскільки не знати про цей випадок кричущого порушення Ви ніяк не можете (Омбудсман України вимагає зупинити процес екстрадиції громадянина Росії Льоми Сусарова: http://ombudsman.kiev.ua/pres/releases/rel_07_08_01_3.htm).


Враховуючи вищевикладене, прошу:

1. Негайно допустити мене до затриманого Сусарова Л.Л.;
2. Негайно поінформувати адміністрацію Київського СІЗО №13 про моє безперешкодне допущення до утримуваного Сусарова Л.Л. без обмежень кількості та тривалості віч-на-віч;
3. Негайно надати йому і мені для ознайомлення офіційну вимогу запитуючої сторони (РФ) на видачу Сусарова Л.Л. та всі інші матеріали, що надійшли від запитуючої сторони в обґрунтування правомірності видачі, а також ухваленні в цьому зв’язку рішення Генеральної прокуратури України;
4. Провести перевірку по факту порушення права Сусарова Л.Л. на правову допомогу та поінформувати мене про її результати.

P.S. Адвокат Левицький висловлює персональну подяку Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини п. Ніні Карпачовій за ту колосальну роботу, яку провадила вона особисто та працівники її установи в ці критичні для вирішення долі Льоми Сусарова дні.

 Поділитися