MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Яка діагностика – таке й лікування

10.08.2007   
Георгій Кобзар
ДП «Харківстандартметрологія» контролює якість метрологічного забезпечення установ охорони здоров’я Харківщини.

Протягом першого півріччя 2007 року відділом державного нагляду ДП «Харківстандарт­метрологія» було перевірено 12 медичних закладів на відповідність вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Порушення метрологічних норм і правил було виявлено в 11 з них. Із перевірених 568 приладів 234, або 41%, визнані такими, що не придатні до застосування, оскільки вчасно не пройшли періодичну повірку.

За повідомленням прес-службі ДП «Харківстандарт­метрологія», у 3-х медичних закладах на момент перевірки вимірювання у сфері робіт із забезпечення охорони здоров’я здійснювались неатестованими лабораторіями. Зрозуміло, якщо вимірювання проводились неатестованими лабораторіями, лікар не може бути впевненим у достовірності їх результатів, отже, й дані, отримані від «перевіреної» таким чином діагностичної апаратури не можуть бути достовірними. Тому значно підвищується можливість помилки при постановці діагнозу.

До порушників метрологічних норм і правил вжито такі заходи:

-  видано 11 приписів про заборону використання непридатних до застосування приладів;

-  видано 9 приписів про усунення виявлених недоліків;

-  видано 3 приписи про заборону виконання вимірювань;

-  на відповідальних осіб складено 12 протоколів про адміністративні правопорушення в галузі метрології.

Як зазначив заступник генерального директора ДП «Харківстандартметрологія» В.В. Агарков, в результаті стягнень за порушення, здійснені закладами охорони здоров’я в сфері метрології, до державного бюджету надійшло 2924 грн.

Якщо порівнювати ці дані показники з минулорічними, слід нагадати, що протягом 2006 року відділом державного нагляду ДП «Харківстандарт­метрологія» були перевірені 32 медичних заклади на відповідність вимогам Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». У 31 з них тоді були виявлені порушення метрологічних норм і правил.

Із 1944 перевірених приладів (кардіографи, апарати ультразвукових досліджень внутрішніх органів людей, фотоколориметри, ваги, тонометри та інші) 619, або майже 32%, визнавалися такими, що не придатні до застосування, оскільки вчасно не пройшли періодичну повірку.

Перевірки медичних закладів тривають.

 

 Поділитися