MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Владоможці України лікуються за кордоном

19.08.2007    джерело: www.bbc.co.uk
Українські медики з подивом дивляться на те, як можновладці все частіше їздять на лікування за кордон. За словами лікарів, в цьому немає потреби, і таким чином вони лише шкодять вітчизняній медицині

Український прем’єр Віктор Янукович відвідав з лікувальною метою Алтайський край РФ.

Його заступник – Микола Азаров – підтвердив це, і сказав, що глава уряду проходив там реабілітацію методами народної медицини.

Українські медики з подивом дивляться на те, як можновладці все частіше їздять на лікування за кордон. За словами лікарів, в цьому немає потреби, і таким чином вони лише шкодять вітчизняній медицині.

Кілька місяців тому Віктору Януковичу зробили операцію на коліні в іспанській Барселоні. Згодом він їздив туди вдруге - проходити у тій країні реабілітацію.

Тепер, за словами віце-прем’єра Миколи Азарова, лідер Партії Регіонів вирішив спробувати нетрадиційну медицину – і знову за кордоном.

“Є в Алтаї такі “лєкарі” – медики, що вдало застосовують методи відновлення після таких достатньо складних операцій. Є надія, що прем’єр скоро повернеться. Я думаю, це станеться в суботу, чи в неділю”.

Віктор Янукович зупинився в одному із санаторних закладів Чемальського району республіки. За інформацією газети Сегодня, це найрозкішніша турбаза в Алтаї, що розташована в сосновому бору на березі річки Катунь.

На офіційному порталі краю пишуть, високого гостя прийняв тамтешній глава Олександр Бердников. Хоча поїздка українського прем’єра неофіційна, разом вони обговорили можливість співпраці в сфері туризму, адже алтайські умови буцімто схожі на закарпатські.

Прожити тиждень у кедровому будиночку та полікуватися в алтайських знахарів – задоволення, яке, коштує приблизно вісім з половиною тисяч доларів.

Поправляти здоров’я за кордоном полюбляє не лише прем’єр. З лікування в Німеччині нещодавно повернувся міністр внутрішніх справ Василь Цушко.

Президент Віктор Ющенко після отруєння діоксином лікувався в австрійській клініці Рудольфіннерхаус. Для лікування покійного нині Євгена Кушнарьова в містечко Ізюм, що на Харківщині, терміново прилітали німецькі медики.

За таких обставин не зовсім зрозуміло, для чого цього року Кабмін виділив кілька сотень мільйонів гривень на ремонт урядової лікарні “Феофанія”. За оцінками експертів, ця сума в кілька разів більша від суми, яку виділили на всю сільську медицину разом.

Лікарі теж розводять руками, спостерігаючи закордонні курси лікування української політичної еліти. Дехто втішає себе тим, що все ж може лікувати “простих людей”.

Директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець, який неодноразово критикував повільні темпи реформування вітчизняної медицини, розповідає, що в радянські часи було прийнято лікуватися вдома, тому й за мед-закладами слідкували. В нинішніх умовах, за його словами, владі немає діла до українських лікарень.

Але, продовжує лікар, професійний рівень тутешніх медиків в топ-клініках вже визнали закордонні колеги. Зараз, на думку Ігоря Курілця, настав момент повернути моду на українську медицину.

“Вже давно минули часи абсолютної відсталості української медицини, яку декларували на початках незалежності. Тепер тут створені можливі умови. Можливо, це ще виглядає як оазиси. Але, паростки, які були раніше, вже тепер перетворилися на оазиси, а завтра вони покриватимуть всю територію. І мені здається, хай би українські можновладці трішки придивилися, а що ж відбувається в українських клініках, не з позицій, скажімо. Пасажирів якихось авіалайнерів, а зі своїх кабінетів”.

Ігор Курілець каже, що у “заморському” лікуванні вже немає необхідності. За його словами, в Україні достатньо хороших фахівців та обладнання. До того ж, лікування вдома стимулюватиме подальший розвиток вітчизняної медицини.

 Поділитися