MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як звільнити директора обласного телебачення «за власним бажанням», якщо такого бажання немає?

21.08.2007   
Юрій Чумак
По Харкову пішли чутки – начебто звільнили генерального директора Харківської обласної державної телерадіокомпанії (ХОГТРК), відомого журналіста Зураба Аласанію.

По Харкову пішли чутки – начебто звільнили генерального директора Харківської обласної державної телерадіокомпанії (ХОГТРК), відомого журналіста Зураба Аласанію. До ХПГ навіть звернулися стурбовані люди, та пропонували підготувати «лист протесту». Втім, перед тим, як протестувати, ми вирішили спочатку все з’ясувати.

Як повідомив Харківську правозахисну групу сам пан Аласанія, ситуація виглядає таким чином. «Мені запропонували звільнитися за власним бажанням, але я відмовився, бо бажання такого не маю», – сказав З. Аласанія по телефону. За його словами, формальною підставою для такої «пропозиції» послужили результати позапланової перевірки КРУ, яка була завершена за 4 дня замість 10-ти, покладених для цього за законодавством. Втім, ніяких порушень, за які керівника потрібно знімати з роботи, виявлене не було.

Тому намагання звільнити його із займаної посади журналіст пояснює позицією міської влади на чолі з мером М. Добкіним, яка вимагала цього від «Держкомтелерадіо», очолюваного однопартійцем Добкіна Е. Прутніком.

«Я знаходився на лікарняному, але сьогодні, 21 серпня, вийшов на роботу. Зараз ХОДТРК працює у звичайному режимі, але цілком можливо, що наказ про моє звільнення надійде найближчим часом», – відзначив З.Аласанія.

За інформацією «Телеккритики», заступник голови «Держкомтелерадіо» Олександр Курдінович заявив з цього приводу, що про звільнення Аласанії «поки говорити передчасно». Пан О. Курдінович підтвердив сам факт перевірки Харківського ОТБ, зазначивши, що її результати для гендиректора компанії «є невтішними», але якою буде реакція «Держкомтелерадіо» – чи то звільнення керівника ОТБ, чи якоюсь іншою, мовляв, поки що невідомо. «Про це можна буде говорити лише за тиждень», – наголосив пан Курдінович.  Також він категорично відкинув припущення, що причиною звільнення Аласанії є тиск мера Харкова Михайла Добкіна на Едуарда Прутніка.

На сьогодні на ОТБ працює 336 чоловік. За словами Аласанії, штат є роздутим у кілька разів, однак скорочення на ДП провести важко. Висунуті звинувачення в «нерівності щодо оплати праці» Зураб Аласанія не відкидає, обґрунтовуючи її «Положенням про розподіл комерційних доходів підприємства»: «Хто заробляє гроші на компанію, той отримує додатково до зарплатні 17% від зароблених коштів, хто ні – отримує тільки заробітну плату».   

Нардеп 5-го скликання Валерій Камчатный (фракція БЮТ) теж вважає, що ситуація навколо ХОГТРК пов’язана з тим, що «Держкомтелерадіо»  очолює представник Партії регіонів, яка хотіла б підсилити свій вплив на телекомпанію в передвиборчий період.

20 серпня відбулось спеціальне засідання колегії Харківської облдержадміністрації, присвячене цьому гострому питанню. Під час колегії голова облдержадміністрації Арсен Аваков підкреслив, що в період виборчої компанії до Верховної Ради України, «особлива увага» до преси з боку будь-яких контролюючих органів є протиприродною. Колегія обладміністрації, до складу якої входять представники різних політичних партій і сил, одноголосно виступила на підтримку нинішнього керівництва Харківської обласної державної телекомпанії. Цим же рішенням колегія виступила проти порушення чинного законодавства України відносно ХОДТРК, її статуту і контракту із Зурабом Аласанією.

Сам Зураб Аласанія має намір захищати свої права в суді.

 

 Поділитися