MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Головний рабин України стурбований загостренням антисемітизму в Житомирі

22.08.2007    джерело: www.rabbinate.org.ua
20 серпня Головний рабин України Азріель Хайкін направив листа до вищих державних органів країни у зв’язку з регулярними антисемітськими інцидентами у м. Житомир. Головний рабин України звернувся до Президента, Прем’єр-міністра, в Генеральну прокуратуру, в Службу безпеки України, в житомирську обласну державну адміністрацію, а також до всіх керівників релігійних та громадських організацій України із закликом активно боротися з будь-якими проявами ксенофобії і звернути особливу увагу на важку ситуацію, яка складається зараз в Житомирі.
Нижче наводиться текст звернення Головного рабина України р. Азріеля Хайкіна.
В Головний рабинат України надійшло звернення Житомирської єврейської общини, підписане головним рабином Житомира, Північної і Західної України Шломо Вільгельмом. В цьому зверненні викладаються факти про регулярні антисемітські інциденти: постійні образи, антисемітські написи і вандалізм відносно релігійних євреїв і культурних будівель, що відбуваються в Житомирі. Єврейська громадськість України украй стривожена ситуацією з антисемітизмом, що складається в цьому місті. Релігійні євреї в Житомирі відчувають себе в небезпеці, їм постійно загрожують, їх ображають на вулицях і кидають в них предметами. За цей рік сталося три серйозні напади на релігійних євреїв і єврейські організації. В двох випадках євреї отримали серйозні фізичні травми. В останньому випадку (серпень 2007 року) разом з рабином була побита його дружина!
Власті Житомира або не мають бажання, або не в змозі забезпечити безпеку і міжнаціональний та міжрелігійний мир в місті. Міліція, роблячи деякі кроки по патрулюванню території біля синагоги, не в змозі надати серйозну протидію антисемітським угрупуванням. Служба безпеки України ухиляється від розслідування цих інцидентів і діяльності антисемітських і ксенофобських угрупувань Житомирщини. Пасивність властей і їх нездатність протистояти залякуванням, образам і фізичним нападам на членів єврейської общини, викликає глибоку стурбованість. Я звертаюся до українських державних і суспільних організацій, до міжнародної громадськості із закликом зажадати від житомирських правоохоронних органів, прокуратури, МВС і СБУ ретельного розслідування злочинів на національному і релігійному ґрунті, а від властей, як Житомира, так і України, – рішучих кроків по припиненню дій антисемітських і ксенофобських угрупувань. При цьому ми вимагаємо, що б були виявлені і понесли відповідне покарання не тільки безпосередні виконавці, але і замовники, організатори, ідейні натхненники та покровителі цих злочинів.
Як Головний рабин України, духовний лідер євреїв нашої країни, я хочу призвати віруючих людей всіх конфесій та релігійних течій активно боротися з будь-яким проявом ксенофобії. Це обов’язок кожної людини, що визнає владу Творця. Ксенофобія і антисемітизм – злочини не тільки перед суспільством, але і перед Всевишнім. Я закликаю всіх релігійних лідерів і представників інтелектуальної та політичної еліти найрішучішим чином засудити ксенофобію і призвати владу
 Поділитися