MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Адмінресурс є , але він «позитивний»

12.09.2007   
Юрий Чумак
З результатами останнього моніторингового дослідження, темою якого було «Використання адмінресурсу у виборчому процесі», ознайомив журналістів голова Харківського обласного відділення КВУ Михайло Камчатний.

З офіційним початком кампанії з позачергових виборів народних депутатів, «Комітет виборців України» розпочав моніторинг виборчого процесу в усіх регіонах нашої країни. З результатами останнього моніторингового дослідження, темою якого було «Використання адмінресурсу у виборчому процесі», ознайомив журналістів 11 вересня голова Харківського обласного відділення КВУ Михайло Камчатний.

Щоправда, явних та зухвалих випадків використання адмінресурсу ані в Харківській області, ані загалом в Україні, КВУ-шники не виявили.

Використання жорстких проявів адміністративного ресурсу, таких як тиск на виборця, його залякування з боку посадових осіб на позачергових виборах практично не використовуються. Найбільшою проблемою застосування адміністративного ресурсу на позачергових виборах, як вважають представники КВУ, є суміщення посадовими особами органів влади та місцевого самоврядування виконання своїх обов’язків із діяльністю керівників виборчих штабів та кандидатів у народні депутати. Це призводить до використання бюджетних ресурсів у виборчих кампаніях політичних партій, представлених у владі.

В умовах швидкоплинної і не до кінця законодавчо врегульованої кампанії, КВУ відмічає застосування так званого «позитивного адмінресурсу» – активне використання своїх повноважень, що не виходять за межі правового поля, для належної організацій виборчого процесу.

За прогнозами КВУ, на позачергових виборах 2007 року значно зросте роль судового ресурсу. В умовах недосконалих виборчих процедур та заангажованих рішень виборчих комісій рішення судів стають визначальними у проведенні кампанії. КВУ отримує все більше поки що неперевіреної інформації про спроби тиску та підкупу суддів, що розглядають виборчі спори. На думку М. Камчатного, політичні сили будуть добиватися визнання у судовому порядку виборів недійсними на певних виборчих  дільницях, де вони матимуть найменшу підтримку. Втім, як зазначив керівник Харківського відділення КВУ, за діючим виборчим законом визнати недійсними результати голосування по всьому виборчому округу неможливо.  

Проблемою вважає Михайло Камчатний голосування для іногородніх студентів-першокурсників харківських вузів. За його словами, ці студенти ще не прописані в гуртожитках, а багато хто з тих, хто проживає на знімних квартирах, не оформляє це мешкання юридично. Враховуючи, що на цих виборах немає голосування за відкріпними посвідченнями, студенти мають можливість проголосувати тільки за місцем своєї реєстрації.

Відповідаючи на питання, хто з основних політичних гравців зацікавлений у фальсифікації результатів виборів, Михайло Камчатний заявив, що до цього, в принципі, можуть вдатися будь-які партії чи блоки. А найбільш вірогідні фальсифікації результатів голосування при передачі бюлетенів з дільничних комісій в окружні.

За його словами, прямий підкуп виборців в ході виборів є малоймовірним, оскільки проведення цього «заходу» вимагає значних фінансових коштів і організаційних зусиль.  Ризик викриття цієї махінації дуже великий, а результативність мала. Подібні дії, на думку М. Камчатного, можуть надати значний ефект лише у разі застосування в ході місцевих виборів, де різниця між результатами може скласти навіть декілька десятків голосів.

Запобігти можливим фальсифікаціям можуть тільки спільні зусилля всіх політичних сил, що приймають участь у виборах. Тому, на переконання Михайла Камчатного, забезпечення фахово підготовлених членів виборчих комісій повинно стати одним з пріоритетних завдань для всіх партій і блоків, що беруть участь у виборах.

За словами М. Камчатного, 80% членів окружних виборчих комісій – це люди, які вперше беруть участь у виборчій кампанії в цій якості. Навряд чи набагато кращою буде й ситуація з кваліфікованістю членів ДВК, затвердження кандидатур котрих якраз зараз закінчується. Тому КВУ не стоятиме осторонь процесу їх навчання та підготовки. Тільки на Харківщині «Комітет виборців України» планує c 17 по 27 вересня провести 41 семінар із членами дільничних виборчих комісій Харкова й області. Отримані в ході семінару знання і навики дозволять членам виборчих комісій уникнути помилок в ході їх роботи на виборах.

Однією з причин того, що до складу комісій потрапило багато непідготовлених людей, М. Камчатний назвав побоювання тих, хто працював на дільницях минулого року, що їх «кинуть», тобто не заплатять обіцяних грошей. Щоб убезпечити членів ДВК від такого роду проблем, на думку Михайла Камчатного, слід підсилити контроль над фінансово-господарською діяльністю виборчих комісій. За його словами, основними корупційними моментами у фінансово-господарській діяльності виборчих комісій є закупівля канцтоварів, витрати на транспортне забезпечення, і преміальний фонд. Як відзначив М. Камчатний, контрольно-ревізійне управління до цих пір веде перевірку діяльності ряду харківських виборчих комісій, що працювали на парламентських виборах 2006 р.

Одночасно КВУ з приємністю відмічає, що фактів збору з юридичних та фізичних осіб додаткових коштів «під вибори» з боку фіскальних та інших контролюючих органів не зафіксовано. Проте, кошти для ведення кампанії партії залучали від потужних українських та закордонних фінансово-промислових груп. Не виключено, що в обмін вони отримали гарантії щодо сприяння у веденні бізнесу.

Спостереження за виборами – один із головних напрямків діяльності «Комітету виборців України». Цього року кваліфіковане спостереження за ходом виборів на виборчих дільницях Харкова і області здійснюватимуть 140 представників КВУ. В день виборів планується робота прес-центру Харківського обласного відділення КВУ, куди буде стікатись інформація про хід голосування та виявлені факти порушень виборчого законодавства.

 

Довідка ХПГ:

«Комітет виборців України» – всеукраїнська громадська організація, яка з 1994 року здійснює комплексний моніторинг виборчих кампаній в Україні на предмет дотримання учасниками виборчого процесу українського законодавства та міжнародних стандартів демократичних виборів.

 

 Поділитися