MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

За рівнем корумпованості Росія перевершила УкраїнуЯзиком по корупціїУкраїнці вважають, що найбільше хабарі люблять у судахСБУ та ДБР викрили схему отримання хабарів за посвідки на проживання для африканцівУ Харкові без хабарів – ні туди, і ні сюдиЧетверо запорізьких міліціонерів покарані за систематичне вимагання та отримання хабарівВ Україні дають більше хабарів, ніж в Росії та Білорусі - опитуванняЯнукович вирішив відкласти боротьбу з корупцієюДепутаты борются с антикоррупциейВід корупції Україна втрачає до 40 млрд грн на рікСуддів ловлять за хабаріХабарі – табу для вінницьких суддів? А чи стосується це правило всіх українських суддів?Правоохоронні органи, суди, органи виконання покарань та інші органи влади живуть на благодійні внески, тобто офіційні хабаріНа Сумщині під час виборів роздали хабарів на мільйон гривень

Майже кожен другий українець протягом останнього року давав хабарі.

14.09.2007    джерело: www.unian.net
Згідно з результатами опитування, близько 47% респондентів зізналися, що давали протягом останнього року хабарі (у 2006 р. - 50,2%). Найчастіше, хоч і дещо рідше, ніж минулого року, опитані давали хабарі лікарям – про це повідомили 30,9% (проти 35,9% у 2006 р).

Про це свідчать результати всеукраїнського репрезентативного опитування, проведеного 4-8 вересня Інститутом соціальної та політичної психології Академії педагогічних наук України, які сьогодні на прес-конференції в УНІАН презентувала заступник директора Інституту Любов Найдьонова.

Згідно з результатами опитування, близько 47% респондентів зізналися, що давали протягом останнього року хабарі (у 2006 р. - 50,2%). Найчастіше, хоч і дещо рідше, ніж минулого року, опитані давали хабарі лікарям – про це повідомили 30,9% (проти 35,9% у 2006 р).

На другому місці опинилися вчителі й викладачі – 16,9% відповідей, на третьому – працівники ДАІ – 13,1%. За словами Л.Найдьонової рівень хабарництва серед цих категорій, порівняно з минулим роком, практично не змінився.

Далі, згідно з даними опитування, йдуть працівники органів державної влади і управління – 6,3%, працівники міліції – 5,3%, працівники ЖЕКів – 5,2%, судді – 2,8%, податківці – 2,7%, митники – 1,9%, пожежники – 1,7%.

За словами заступника директора Інституту, найбільше вражені корупцією західний і центральний регіони. Тут змушені були давати хабарі відповідно 54% та 53,5% респондентів, тоді як у східному – 40,2% і південному – 37,5%.

Л.Найдьонова також повідомила, що 50% опитаних вважає, що цього року не обходилось без корупції на вступних іспитах до вищих навчальних закладів. Однак при цьому вона підкреслила, що частка таких респондентів протягом останніх трьох років неухильно зменшується (у вересні 2005 року вона становила майже 60%), тобто негативні настанови громадської думки щодо корумпованості вищої освіти помітно послабилися. Разом з тим, за її словами, цю позитивну тенденцію певною мірою нівелює те, що тезу про відсутність корупції на вступних іспитах найчастіше заперечують саме ті респонденти (58,9%), у сім’ях яких є молоді люди, котрі цього року вступали до ВНЗ і стали студентами. Це було встановлено шляхом непрямих питань респондентам.

Крім того, Л.Найдьонова повідомила, що українці відзначають покращення готовності закладів освіти до нового навчального року. Так, позитивно оцінку підготовці освітніх закладів цього року дали 40,9% опитаних проти 33,1% минулого року. За її словами, прикметно, що стан їх готовності позитивно оцінюють передусім респонденти, в сім’ях яких є школярі чи студенти (46,3%), а також самі учні та студенти (55,2%) та працівники освіти (59%), тобто люди, які добре знають стан справ у освітній галузі. Найбільше опитаних вважають, що школи та інші навчальні заклади добре підготувалися до нового навчального року, у західному (44,5%) і південному регіонах (42,5%).

 Поділитися