MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Львів’яни міліції поки що не довіряють

21.09.2007    джерело: www.helsinki.org.ua

Лише 16% мешканців Львівщини довіряють працівникам міліції. Майже 50% не довіряють, а ще 40% не задоволені їхньою роботою.
Такими є результати останнього соціологічного дослідження в регіоні. Серед основних причин недовіри львів’яни називають те, що правоохоронці використовують службове становище для власних інтересів, нетактовно, ба навіть брутально та жорстоко ставляться до людей.

Опитування під назвою “Громадська думка про роботу міліції Львівського регіону” провів Харківський інститут соціальних досліджень на замовлення Львівського представництва ГМ “Опора” та Громадської ради з дотримання прав людини при ГУ МВСУ у Львівській області. До речі, виявилося, що, порівняно з 2003 роком, загальний рівень довіри до міліції зріс на 4%. Особливо помітно покращало ставлення до міліції, коли йдеться про відповіді на більш конкретні запитання. До прикладу, нині 24% опитаних вважають, що місцева міліція працює добре. А от 2003 року частка тих, хто вважав, що правоохоронці адекватно справляються з обов’язками, становила лише 13,4%.

За словами Тараса Гаталяка, відповідального секретаря Громадської ради та активіста ГМ “Опора”, це пов’язано з тим, що 2003 року міліція виконувала політичні замовлення, а нині працює над дотриманням правопорядку. Щоправда, у 41% опитаних цього року робота правоохоронців викликає невдоволення.

Можливо, це зумовлено тим, що 60% львів’ян ніколи не бачили свого дільничного міліціонера. З них майже всі (55%) не мають бажання зустрічатися з ним. Водночас лише 14% мешканців Львова й області оцінюють рівень злочинності у своєму районі як високий. 27% опитаних вважають, що поночі їхній район не стає небезпечним. Згідно з усередненими оцінками львів’ян, найбільш криміногенними районами визнано Франківський і Шевченківський.

А найпоширеніші проблеми, з якими зіштовхуються люди, – порушення правил дорожнього руху, тиші у вечірній час, утворення стихійних звалищ сміття, хуліганство, вживання спиртних напоїв або наркотиків у людних місцях. Найменш поширені негаразди, на думку респондентів, – напад собак, проблеми в поведінці дітей, проституція, сімейне насильство. 2% респондентів, за їхніми свідченням, стали жертвами побоїв, страждань чи катувань, котрих їм навмисне заподіяли працівники міліції впродовж останніх 12 місяців перед опитуванням, ще 5% опитаних зізналися, що були жертвами незаконного насильства з боку працівників міліції раніше.

За словами Тараса Гаталяка, завдання проведеного опитування – залучити громадськість до оцінювання роботи міліції та визначити, в яких райвідділах найбільше проблем. Щоб основним показником роботи міліції стало соціологічне опитування, а не дані звітів.

Мирослава Іваник

 Поділитися