MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Це знову залежить від насЗапахи избирательного застольяЕксперти вважають, що цензуру у ЗМІ замінили ”заказухою”Тележурналісти починають кампанію проти джинси «Не продаємося!»Специфічне бачення українських виборівНе визнавати ‘фарс Кремля’Харків у вогні, викрадені діти, ‘вибори’ на окупованих територіях — підсумки тижняСоборність України: через спротив, піт і кров…Етичний потенціал та етична потужність України: метапідхідВ Україні працює спеціальна група зі збору доказів щодо геноциду Під дулами автоматів‘У змішаному форматі’: росіяни готуються до псевдовиборів на тимчасово окупованих територіяхМарні спроби Кремля ‘Членові Гельсінської групи на волі бути не можна було: якщо закінчувався термін — йому робили нову справу’, — Василь ОвсієнкоЗа Декларацією про суверенітет ми — Українські ЕміратиМаєш паспорт — живи: в окупованому Запоріжжі росіяни не видають інсулін, якщо в людини немає паспорта РФ Ордер для Путіна: що кажуть експерти та чи врятує Президента РФ міжнародний імунітет?Нацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?‘200 днів болю та крові. Вам мало?’— дайджест російських протестів‘В силах зупинити цю війну’— дайджест російських протестів

Телеканали піймали на політичній джинсі

26.09.2007    джерело: www.interfax.kiev.ua

Більшість сюжетів про учасників виборів у програмах новин є так званою політичною "джинсою", що свідчить про наявність корупції в ЗМІ.

Про такі результати всеукраїнського моніторингу, проведеного асоціацією "Суспільний простір" і комітетом "Рівність можливостей" у період з 1 серпня по 24 вересня поточного року повідомив глава комітету Олександр Чекмишев.

"Українські медіа переживають ще одну істотну загрозу: як міжнародні, так і українські експерти відзначають, як одну з вагомих і істотних проблем - надзвичайну корупцію", - сказав він.

"Політична "джинса" у таких обсягах носить характер тієї ж корупції в ЗМІ", - підкреслив Чекмишев.

"Таким чином, суспільство не має соціального інституту, що через масове висвітлення, спростування може розкрити випадки політичної корупції в провладних структурах і в бізнесі... Фактично в українських медіа існує загроза втрати професії, як у часи "темників", - додав він.

Чекмишев повідомив, пославшись на інформацію "з надійних джерел", що сюжети в новинних програмах загальнонаціонального телебачення коштують "від $100 тис. до $500 тис.". При цьому "джинса" є дорожчою ніж офіційна реклама в два рази.

Він також зазначив, що новинні сюжети про учасників виборчої кампанії в ЗМІ характеризуються "колосальним, нічим необґрунтованим популізмом, взаємними обвинуваченнями і викриттями, а також абсолютно відвертим замовленням".

Згідно з моніторингом, українські ЗМІ в сюжетах і матеріалах "відкрито не розмежовують" діяльність політичних лідерів і посадових осіб, "журналісти використовують менше оціночних суджень, але як і раніше виявляють прямі або сховані симпатії і прибігають до медіа-ефектів".

В Інтернеті за обсягом інформації вибори-2007 висвітлюються активніше в порівнянні з кампанією 2006 року.

На думку Чекмишева, передвиборна кампанія 2007 року в ЗМІ є набагато гіршою, ніж кампанія 2006, 2004 і 1998 років.

Чекмишев вважає, що виходом з такої кризи є роздержавлення ЗМІ, прозорість власності ЗМІ, а також створення громадського телебачення.

"Якщо такі кроки по створенню громадського телебачення не будуть зроблені до закінчення каденції президента Віктора Ющенка, це буде свідчити просто про відсутність політичної волі створити таке телебачення, оскільки наробітки, детальна концепція, конкретні плани, як це зробити - існують", - підкреслив Чекмишев.

 Поділитися