MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У харківському хоспісі відкриється відділення для хворих на СНІД

05.10.2007   
Георгій Кобзар
Найближчим часом в Харківському обласному центрі паліативної медицини з’явиться ще одне відділення – для хворих на ВІЧ, що буде розраховано на 12 койок

Про це адміністрація хоспісу домовилася з Міжнародним інститутом проблем ВІЧ/СНІД. Днями американські фахівці побували в Харківському обласному центрі паліативної медицини.

Заклад відвідав голова правління Міжнародного інституту проблем ВІЧ/СНІД Еліот Перлман. Після екскурсії по хоспісу пан Перлман відразу склав план співпраці з харківськими медиками: найближчим часом в Харківському обласному центрі паліативної медицини з’явиться ще одне відділення – для хворих на ВІЧ, що буде розраховано на 12 койок, гроші на ремонт і облаштування якого виділить Міжнародний інститут проблем ВІЧ/СНІД.

Також ця міжнародна організація взялася оплатити курси підвищення кваліфікації для співробітників нового відділення харківського хоспісу. А лікарі центру паліативної медицини зможуть відвідати кращі хоспіси Америки та Європи, щоб набратися досвіду роботи з пацієнтами, хворими на ВІЧ.

На сьогоднішній день у Харківському хоспісі працюють 2 відділення – неврологічне та  для онкохворих. У першому лежать паралізовані – ті, хто переніс інсульти й інфаркти. Часто це літні і самотні люди, які самостійно не можуть пересуватися, і доглядати за якими нема кому. Тому співробітники хоспісу беруть на себе опіку за такими пацієнтами. У другому відділенні знаходяться люди, яким поставлений діагноз рак. Тут не лікують хвороби, говорять лікарі, а намагаються полегшити біль пацієнтів, що помирають.

Багато хто з хворих відчуває сильні болі та вимагає цілодобового догляду. Родичі не завжди можуть наглядати за такими людьми і, взагалі, іноді навіть не бажають жити під одним дахом з вмираючою людиною. Тому, говорять медики, хоспіс часто стає «останнім притулком» для онкохворих, яким вже не можна допомогти.

 Поділитися