MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисний кінофестиваль «Ступені»: зроблено перший крок

19.10.2007   
Георгій Кобзар

З 4 по 7 жовтня 2007 року в Києві відбувся Міжнародний правозахисний кінофестиваль «Ступені».

Про це 17 жовтня в прес-центрі харківського інформаційного агентства «STATUS QUO» повідомив журналістів президент кінофестивалю Ігор Парфьонов.

Відомий харківський кінорежисер заявив, що фестиваль «Ступені» – це унікальний проект, що не має аналогів у країнах СНД і Європи, тому що у конкурсній програмі брали участь дуже різнопланові стрічки: художні та документальні фільми, анімація, соціальні ролики, навіть музичний кліп. Всі вони були присвячені правам людини, захисту тварин і природи.

Кінофестиваль проходив за підтримки й участі Міністерства культури і туризму України, Союзу кінематографістів України та ряду громадських організацій світу. Фінансову підтримку надав Фонд Олександра Фельдмана. За словами І. Парфьонова, головна мета кінофестивалю, що пройшов – пропаганда гуманного способу життя.

Гостями фестивалю стали представники організацій із понад 15 країн світу. В рамках фестивалю були проведені виставки фотографій і плакатів, організована робота семінарів і круглих столів, присвячених правозахисній тематиці.

На адресу фестивалю поступило більше 400 фільмів з 30 країн світу. В результаті конкурсного відбору в основну програму потрапило близько 80 стрічок з 20 країн (14 з них – українські). Як відзначив голова журі кінофестивалю, харківський сценарист Аркадій Філатов, головним критерієм відбору фільмів була їх відповідність правозахисній тематиці.

80-90 % фільмів, що були продемонстровані під час фестивалю  – як нових, так і старих – для українського глядача були прем’єрними кінопоказами. Так, на відкритті фестивалю відбувся показ фільму «Розіпнуті», знятого самим Парфьоновим. Також були показані такі неоднозначні фільми, як «Незручна правда» Альберта Гора (віце-президента США), «Місце на Землі» Артура Арістакисяна, «Рік миру Джона і Йоко» та інші.

Цікаво, що серед переможців міжнародного правозахисного кінофестивалю «Ступені» журі визначило й 6 українських фільмів.

На питання журналістів, чи буде проводитись показ фестивальних стрічок і в Харкові, І. Парфьонов зазначив, що планується організувати демонстрацію цих фільмів у Москві, Санкт-Петербурзі, Ялті та Харкові, проте, через нестачу матеріальних коштів, поки що точний термін проведення таких кінопоказів назвати неможливо.

Певним поступом можна назвати те, що Міністерство культури і туризму України, за словами І. Парфьонова, планує внести фестиваль до реєстру заходів, що проводяться міністерством, і забезпечити фінансування фестивалю.

У планах організаторів також запровадження  з 2008 року антипризу «Маю право», який вручатиметься громадським діячам, «людям мистецтва і культури» за пропаганду на особистому прикладі антигуманного способу життя.

 

ФОТО Юрія Чумака

 

 Поділитися