MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Путин: В трактовке отечественной истории появились позитивные сдвигиСовременная идеология?Неуправляемая правдаКому позитив, а кому смертьРоссийским школьникам будут преподавать Новейшую историю по скандальному учебнику Александра ФилипповаОправдание палачей порождает новыхМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоСтарт зимового терору. Підсумки тижня‘Злочин вчинив не я, а російські військові’ — в Росії ветерана АТО засудили за ‘тероризм’‘Закликав до підпалу Кремля’, — театрального режисера звинуватили у тероризмі за фантик від жуйкиСтрашна віха російського тероруІ ти, Бруте? Хто був першим терористом і чому це явище таке суперечливеДень пам’яті жертв Великого терору у Сандармосі 2023“Кольоровий тероризм”: кримського художника Богдана Зізу засудили до 15 років позбавлення воліВироки без доказів: кримського політв’язня Аметхана Абдулвапова засудили до 10,6 років ув’язнення за ‘тероризм’Особливості російського тероризму — підсумки тижняЯдерний тероризм, катування у корекційному садочку, резолюція Європарламенту — підсумки тижняРосійська ракета вбила 46 людей — остання інформація про терористичну атаку РФ у Дніпрі (оновлено)Терористична Федерація імені Путіна продовжує обстрілювати ХарківщинуУ США говорять про ‘системність’ злочинів Росії на фоні визнання її державою-терористом з боку НАТО

Товариство Меморіал опублікувало дані про жертви сталінських репресій

26.10.2007    джерело: www.korespondent.net
"Той, хто не хоче і чинить опір тому, щоб історія ХХ століття була вивчена і продумана у всій її повноті, той просто не піклуються про майбутнє нашої держави"

Правозахисне товариство Меморіал спільно з апаратом уповноважених з прав людини в РФ, партією Яблуко і міжнародним фондом імені Ліхачева підготувало компакт-диск Жертви політичного терору в СРСР, на якому представило відомості про його жертви.

Як повідомив керівник Меморіалу Арсеній Рогинський, за останніми даними, в Росії налічується більше 12,5 мільйонів жертв репресій.

"На сьогоднішній день наша база - приблизно 20-25% від цієї цифри. Це підсумок роботи сотень людей у величезній кількості регіонів за майже 20 років", - сказав Рогинський на прес-конференції в Москві в четвер.

Він подякував керівництву Яблука, фонду імені Ліхачева за допомогу в пошуку інформації про загиблих.

"Також допомагали уповноважений з прав людини в РФ і Міністерство внутрішніх справ РФ, Завдяки цьому ми отримали 700 тисяч імен", - сказав Рогинський. Тираж диска - п’ять тисяч екземплярів. Поширювати його планується по громадських організаціях і школах.

У свою чергу, уповноважений з прав людини в РФ Володимир Лукин, що також виступив на прес-конференції, сказав, що репресії стали однією з найтрагічніших сторінок історії Росії.

"Я думаю, такі сторінки історії, жахливі сторінки згадувати необхідно і абсолютно обов’язково. Той, хто не хоче і чинить опір тому, щоб історія ХХ століття була вивчена і продумана у всій її повноті, той просто не піклуються про майбутнє нашої держави", - сказав він.

Цього року Росія згадує жертви репресій 1934-1937 років.

Нагадаємо, що в липні британське видання The Times розповіло про методичні рекомендації, що з’явилися в Росії для викладачів історії і суспільствознавства, автори яких приховують жахи репресій в Радянському Союзі і пропагують погляди Володимира Путіна на політику і історію.

Ці рекомендації покликані стати основою для написання наступного року нових шкільних підручників. Міністерство освіти, проте, заявляє, що вони не будуть обов’язковими.

Йосипа Сталіна автори підручника називають "найуспішнішим" з радянських лідерів, а створення тюремних трудових таборів і масові чистки виправдовують як необхідну складову заходів по створенню великої країни.

Виступаючи в червні на конференції перед викладачами в своїй заміській резиденції, Путін схвалив дані рекомендації.*

Він визнав, що проведені Сталіним в 1937 році чистки були жахливими, але сказав, що "в інших країнах було ще страшніше". У виправдання багаторічних репресій в Радянському Союзі він заявив: "У нас не було таких чорних сторінок, як нацизм".

 Поділитися