MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

День політв’язня в СРСР

30.10.2007   
Василь Овсієнко
День 30 жовтня 1974 року був відзначений голодуваннями у мордовських і пермських політичних таборах, а також у Владимирській в’язниці, з вимогами надати статус політв’язня, вивести медичну службу з відання МВС, дозволити носити цивільний одяг, та ін.

Не прив’язана до жодної конкретної події дата встановлена 1974 року в’язнями радянських політичних таборів. Попередні міркування про вироблення Статусу радянського політв’язня і проведення Дня політв’язня виклали Кронід Любарський та Олексій Мурженко в березні 1974 і передали їх із мордовських таборів на волю. День 30 жовтня 1974 року був відзначений голодуваннями у мордовських і пермських політичних таборах, а також у Владимирській в’язниці, з вимогами надати статус політв’язня, вивести медичну службу з відання МВС, дозволити носити цивільний одяг, скасувати обмеження в листуванні, збільшити кількість побачень, дозволити спілкуватися на них рідними мовами та ін.. Одночасно в Москві Сергій Ковальов і Андрій Сахаров на квартирі останнього скликали прес-конференцію Ініціативної групи захисту прав людини в СРСР, де оголосили про встановлення Дня політв’язня. Іноземним кореспондентам були надані матеріали про політичних ув’язнених в СРСР. До цієї дати вийшов 33-й випуск «Хроники текучих событий», присвячений становищу політв’язнів. З тих пір дата відзначалася щорічно. У таборах політв’язні різних національностей приурочували до цього дня голодування й інші акції протесту, що викликало додаткові репресії.

Починаючи з 1987 День політв’язня відзначався демонстраціями в Москві та інших великих містах СРСР. 1989 до Дня політв’язня була приурочена публічна акція „ланцюг пам’яті” довкола будівлі КГБ в Москві.

1990 року на площі Дзержинського (нині Луб’янка) в Москві за ініціативою товариства «Меморіал» був установлений валун, привезений із Соловецьких островів (т.зв. Соловецький камінь), на пам’ять про жертви тоталітарного режиму.

18 жовтня 1991 року Верховна Рада РРФСР, разом зі схваленням Закону про реабілітацію жертв політичних репресій, внесла День політв’язня до переліку державних пам’ятних дат як День пам’яті жертв політичних репресій.

В Україні дату 30 жовтня відзначають колишні політв’язні та громадські організації.

Так само з ініціативи В’ячеслава Чорновола в політтаборах з 12 січня 1975 року відзначався День українського політв’язня – на пам’ять про арешти української інтеліґенції в цей день 1972 року.

Президент України Віктор Ющенко Указом № 431/2007 від 21 травня 2007 року вніс зміну до Указу Президента України від 26 листопада 1998 року № 1310 «Про встановлення Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій» (в редакції Указу від 15 липня 2004 року № 797). З назви і тексту вилучені слова «та політичних репресій». День пам’яті жертв політичних репресій в Україні відтепер відзначатиметься щороку в третю неділю травня – цього дня, починаючи з 1989 року, громадськість ушановує пам’ять жертв комуністичного терору в Биківні під Києвом.

 

Василь Овсієнко, Харківська правозахисна група. За виданням: Міжнародний біоґрафічний словник дисидентів країн Центральної та Східної Європи й колишнього СРСР. Т. 1. Україна. – Харків: Харківська правозахисна група; „Права людини”. – 2006. – С. 897 .

 

 Поділитися