MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

ООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополонених‘Я сказав росіянам на блокпосту, що їду на Азовсталь’ Жодної толерантності до путінського режиму! Звернення вчених світу‘Один брат погиб, второго едва спасли’, — история жительницы Загальцев Омбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФНацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Похований курган: росіяни знищують унікальну пам’ятку в Маріуполі‘Один брат загинув, другого ледве врятували’, — історія мешканки Загальців‘Россияне убивали со звериной жестокостью’Війна з темрявою. Підсумки тижняРосія створила ‘всепроникну атмосферу страху’ на ТОТ‘Росіяни вбивали зі звірячою жорстокістю’ ‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент України‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуНавіщо?Зруйновані села Дібрівне та Курулька з повітряВже отримали дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів Мілітариzовані: Росія посилює діяльність ‘Юнармії’ у КримуВідновлення і реабілітація після полону — Уряд ухвалив постанову

Дело Яковенко рассмотрено Европейским Судом

31.10.2007   
Ольга Вилкова
После смерти Олега Яковенко, Европейский Суд признал жертвой по данному делу его мать

2 октября 2007 года Европейский Суд принял решение по делу Олега Яковенко. Признано, что в отношении него Украина нарушила ст.ст.3 и 13 Европейской Конвенциипо правам человека (ЕКПЧ).

В 2004-2006 годах Яковенко содержался в СИЗО Симферополя и ИВС Севастополя. Содержание в этих учреждениях, условия этапирования и медицинская помощь были таковы, что Яковенко весной 2006 года остро нуждался в стационарном лечении. В стационар он смог попасть только после того, как была направлена жалоба в ЕС (в соответствии со ст 39 ЕКПЧ). Примерно через месяц после госпитализации медики признали Яковенко инвалидом 1 группы. 17 ноября 2007 года Апелляционный суд г. Севастополя принял решение по уголовному делу Яковенко( соучастие в краже). После вынесения приговора Яковенко оставалось отбыть в заключении 1 месяц. Из противотуберкулезного диспансера г. Севастополя он вновь этапом был доставлен в СИЗО Сиферополя. И опять пришлось использовать ст 39 ЕКПЧ, чтобы поместить его в стационар под наблюдение врачей.

Выйдя на свободу, Олег очень скоро, в феврале 2007 года, был вновь госпитализирован в Противотуберкулезный диспансер г. Севастополя. Там он и умер 8 мая 2007 года, не дожив до 32 лет и не дождавшись решения Европейского Суда по своему делу.

После смерти Олега, Европейский Суд признал жертвой по данному делу его мать. Нематериальный ущерб оценен Судом в 10 тыс. евро, материальный - около 500 евро. С момента подачи первой жалобы до вынесения решения ЕС прошло 17 месяцев.

 Поділитися