MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Медіа-прфспілка розпочала кампанію з протидії корупції

09.11.2007    джерело: www.profspilka.org.ua
Незалежна медіа-профспілка України зніме документальне кіно про журналістські розслідування фактів корупції в Україні.

Незалежна медіа-профспілка України спільно з організацією „Гідна Україна” презентували проект антикорупційних журналістських розслідувань „Вартові демократії: медіа проти корупції”. Це відбулося 8 листопада 2007 року в інформаційному агентстві УНІАН. У прес-конференції взяли участь Ігор Чайка, керівник проекту, Сергій Гузь, голова Незалежної медіа-профспілка України, та Юхані Гроссман, директор проекту „Гідна Україна”.

Ігор Чайка, який вже кілька років займається питаннями корупції в медіа, під час прес-конференції представив свою команду та розповів, що проект вже діє кілька місяців, але він не хотів презентувати його, доки не отримав певні результати.

Зокрема, проектом було передбачено створення сайту «Вартові демократії», який міститиме журналістські антикорупційні розслідування, інтерв’ю з експертами, інформацію про акції, спрямовані на боротьбу з корупцією в українському суспільстві, та інше. Новий інформаційний ресурс він презентував журналістам.

За його словами, на базі накопиченої на сайті інформації буде готуватися щомісячний електронний бюлетень, який отримуватимуть ЗМІ, громадські організації та медіа-експерти. Підсумком проекту має стати  друкований бюлетень «Медіа проти корупції», до якого ввійдуть найцікавіші журналістські розслідування, які з’являтимуться  на сайті  «Вартові демократії». Також видання міститиме інформаційні матеріали з питань корупції в Україні, оглядові, аналітичні статті фахівців та експертів, коментарі.

Окрім того, в ході проекту буде знято 30-хвилинний документальний фільм про журналістські розслідування у Львові, Харкові та Криму. Зйомки вже почалися.

„До фільму потрапить інтерв’ю зі львівською журналісткою, яка, проводячи журналістське розслідування, ледь не втратила життя. Розмову з нею ми записували прямо в лікарняній палаті”, - розповів про один з епізодів з майбутньої стрічки керівник проекту, всю решту сюжету залишивши в таємниці.

Прем’єру фільму заплановано на кінець січня 2008 року. Його копії розтиражують на DVD і презентуватимуться всім зацікавленим. Крім того, можливий показ на загальнонаціональному ефірі, але за умови, що телеканали зроблять безкоштовно.

Керівники проекту сподіваються також реально допомогти журналістам, які проводять журналістські розслідування, проводячи для них  освітні тренінги та даючи юридичні консультації. При необхідності, їх й захистять, чим постійно займається медіа-профспілка.

Проект, що реалізується за підтримки проекту „Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні “Гідна Україна”, розрахований на півроку. Але Ігор Чайка сподівається, що по закінченню проекту вдасться продовжити фінансування, і зробити його довгостроковим. „Тому журналісти завжди потребують допомоги, і було б глупо через півроку закінчити те, на що піде стільки зусиль”, - зазначив він.

Галя Ширшик

 Поділитися