MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Від розливу нафтопродуктів у Керченській протоці загинули десятки тисяч птахів, під загрозою – дельфіни

14.11.2007    джерело: ua.korrespondent.net
Українські екологи попереджають, що наслідки розливу нафтопродуктів у Керченській протоці розтягнуться на декілька років, і стверджують, що від розливу нафтопродуктів загинули десятки тисяч птахів.

Українські екологи попереджають, що наслідки розливу нафтопродуктів у Керченській протоці розтягнуться на декілька років навіть за найоптимістичнішого варіанту розвитку подій. Екологи стурбовані долею дельфінів і стверджують, що від розливу нафтопродуктів загинули десятки тисяч птахів.

Керівник Національного екологічного центру України Сергій Таращук заявив, що «наслідки серйозної та середньої тяжкості відчуватимуться упродовж ряду років навіть в оптимальному випадку»

Він підкреслив, що значний збиток навколишньому середовищу вже нанесений. «Мазут уже вступив у реакцію, вже контактував з біологічними об’єктами», – заявив він, зазначивши, що, за оцінкою російських експертів, від забруднення мазутом уже загинули близько 30 тис. птахів.

Еколог наголосив, що також уже завдано збитку наступному туристичному сезону в Криму «хоч би інформаційно». 

«Я думаю, сміливо можна говорити, що збиток оцінюється з обох боків у мільярди доларів, але скільки точно – підрахувати ми поки не можемо», – зазначив Таращук. 

Російські екологи стверджують, що в результаті забруднення моря в Керченській протоці, збиток рибальству оцінюється в 3,6 млрд. рублів. 

«За оцінкою експертів, від розливу нафтопродуктів загинули близько 15-18 тисяч птахів, зокрема, 12 тисяч качок», – заявив заступник Новоросійського транспортного прокурора Олександр Сарапкін.

Зі свого боку, президент Союзу охорони птахів Росії, Віктор Зубакін сказав, що розлив нафтопродуктів несе загрозу для птахів. У районі Керченської протоки мешкає 11 видів птахів, які занесені до Червоної книги, в їх числі кучерявий пелікан і чорноголовий реготун. 

«На жаль, ця протока лежить на шляху міграції птахів. За відомостями, які в нас є, мова може йти про загибель тисяч – але все-таки, мабуть, не десятків тисяч – птахів», – сказав Зубакін. 

Російські екологи також стурбовані долею дельфінів у зв’язку з розливом нафтопродуктів у Керченській протоці. 

«Що стосується рідкісних ссавців, то в нас викликають велике побоювання дельфіни. На жаль, сьогодні вранці надійшло повідомлення про те, що на пляжі знайшли ще живих дельфінів – білобочок. Дельфіни ще живі, але знаходяться в такому стані, що їх не вдасться врятувати», – сказав глава російського відділення Всесвітнього фонду дикої природи Ігор Честін.

Він зазначив, що цієї пори року дельфіни підходять до берега й найближчими днями буде очевидний масштаб загрози, яку несе для популяції розлив нафтопродуктів у Керченській протоці. За його словами, вже зафіксована масова загибель риби в Керченській протоці, зокрема, бичка та хамси. 

«Ці види риб, важливих для економіки, рибальства, але їм не загрожує зникнення», – сказав Честін.

Нагадаємо, унаслідок шторму 11 листопада у Чорному та Азовському морях постраждало 13 суден, з них затонули 5 і 8 сіли на мілину. У результаті краху кораблів у море вилилось близько 1,3 тисяч тонн мазуту, а також 6,8 тисяч тонн сірки (за попередніми даними, ємності з сіркою закриті кришками). Вміст нафтопродуктів у Керченській протоці в 50 разів вищий за норму.

Як повідомлялося, в Керченській протоці продовжується збір і утилізація нафтопродуктів. Проте, як інформують кримські рятувальники, наразі встановленню бонових загороджень знову заважає вітер і шторм.

 

 Поділитися