MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення до Міністерства закордонних справ РФ з приводу Голодомору 1932-1933 рр.

17.11.2007   
Мова не йде про висунення звинувачень до нинішнього уряду РФ чи про зведення рахунків. Ми говоримо лише про справедливість, про готовність осмислити наше минуле і зробити все, що у наших силах, щоб такий злочин проти людства ніколи більше не повторився. Будь-ласка, приєднайте свій голос до нашого звернення

Ми запрошуємо всіх людей доброї волі в Україні, Росії та інших країнах світу допомогти нам розширити знання про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні.
Ми вже давно б’ємось головою у геополітичну стіну. Час знайти більш конструктивний шлях.
Тому ми написали це звернення до Міністерства закордонних справ Російської Федерації.
Мова не йде про висунення звинувачень до нинішнього уряду РФ чи про зведення рахунків. Але ми підкреслюємо, що, коли мова заходить про Голодомор, світ не повинен керуватись геополітичними, економічними, енергетичними чи політичними стратегіями.
Ми говоримо лише про справедливість, про готовність осмислити наше минуле і зробити все, що у наших силах, щоб такий злочин проти людства ніколи більше не повторився.
Будь-ласка, приєднайте свій голос до нашого звернення.

Звернення до Міністерства закордонних справ РФ з приводу Голодомору 1932-1933 рр.

Напередодні наближення 75-ї річниці Голодомору 1932-1933 років в Україні, ми вітаємо прийняття Резолюції ЮНЕСКО про Увіковічення пам’яті його жертв.

Резолюція нагадує, що Голодомор був викликаний жорсткими діями і політикою тоталітарного сталінського режиму та закликає держави-члени забезпечити поширення знань про цей злочин. Ця резолюція підписана і Росією.

Україна, разом з 12 державами світу, визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом проти українського народу. Таку думку розділяють історики, дослідники та представники громадянського суспільства багатьох країн світу.

Безумовно, мова йде про весь народ України, що проживав у ті страшні роки на її території, а не лише про представників титульної нації. Нам відомо, однак, що на офіційному рівні Росія виступає проти визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом. Багато інших держав явно не поспішають приймати рішення з цього приводу, яке може, як їм видається, ускладнить відносини з Росією.

Таке заперечення очевидного залишається незрозумілим, оскільки у даному випадку злочин скоїв  тоталітарний режим, який як Росія, так і Україна, однозначно засуджують.

 

Тому ми закликаємо владу Російської Федерації:

1) забезпечити вільний доступ дослідників та представників міжнародної громадськості до всіх архівних матеріалів, зокрема, до документів КДБ, що стосуються кінця двадцятих та тридцятих років у СРСР, які зараз знаходяться у розпорядженні Федеральної служби безпеки РФ. Служба безпеки України вже розсекретила всі документи про Голодомор, що є у її розпорядженні;

 

2) якщо, зрозуміло, архівні матеріали не доведуть зворотного, визнати Голодомор геноцидом – злочином, скоєним тоталітарним сталінським режимом;

 

3) сприяти розширенню знань про Голодомор з метою засвоєння майбутніми поколіннями уроків цього трагічного періоду історії. Це б відповідало принципам та цілям ЮНЕСКО, членом якої є Російська Федерація.

 

Ми впевнені, що без визнання факту скоєного злочину неможливо створити умови, в яких будуть забезпечені гарантії від повторення подібного в майбутньому.


Додати підпис можна тут:
http://www2.maidanua.org/news/post.php3?bn=maidan_petit&key=1195264476&site=maidan&trs=-1

 Поділитися