MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 19 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.12.2019–06.12.2019Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 168 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 19.03.2018 – 23.03.2018Від поради до захисту в Євросуді: як працює правозахисна групаПЛАН СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ХАРКІВСЬКОЇ ПРАВОЗАХИСНОЇ ГРУПИ (ХПГ) (2016–2019 рр.) ОновленоЗаява проекту "Без кордонів" щодо насильницького викрадення громадянки РФ Амінат Бабаєвої.Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 65 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 14.03.2016 – 18.03.2016Під Одесою побили одного з лідерів місцевого ЄвромайдануЗамість подяки - тюремний срокXVI. Права дитиниXV. Порушення прав людей з інвалідністюСитуація в АР Крим та права людиниДискриміновані вже від народження23. Торгівля людьми та порушення прав людини21. Права дитини14. Соціально-економічні права12. Огляд дотримання прав громадян на вільні вибори та участь у референдумах6. Свобода думки, совісті та релігії5. Право на приватністьРеформування МВС відбуватиметься за активної участі громадськостіТіньова доповідь до Переліку питань для Сьомої періодичної доповіді України про виконання Міжнародного пакту про громадянські і політичні права (CCPR/C/UKR/Q/7)

Про діяльність Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини

21.11.2007   
Олег Мартиненко
Громадська рада надає консультативно-методичну допомогу МВС України в реалізації завдань Міністерства щодо дотримання прав людини, здійснює громадський контроль за дотриманням прав людини та діяльністю органів внутрішніх справ.

27 грудня 2005 року було підписано наказ про створення Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини (далі – Громадська рада). Наказом МВС України затверджені Положення про Громадську раду, Регламент роботи Громадської ради та її склад. Громадська рада визначена як консультативно-дорадчий орган, який надає консультативно-методичну допомогу МВС України в реалізації завдань Міністерства щодо дотримання прав людини, здійснює громадський контроль за дотриманням прав людини та діяльністю органів внутрішніх справ.

До складу Громадської ради на даний час включено 32 особи – представники керівництва МВС України, громадських організацій правозахисного спрямування, які відомі своєю активною діяльністю в галузі захисту прав людини, зокрема Української Гельсінської спілки, Харківської правозахисної групи, Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна», Міжнародної Амністії, представники міжнародних програм «Розбудова демократії», «Верховенство права» та інші. На першому засіданні були обрані співголови Громадської ради – міністр внутрішніх справ України та голова Харківської правозахисної групи Захаров Є.Ю. (від громадськості України). За цією ж схемою обрано два відповідальних секретаря.

Відповідно до Положення та Регламенту Громадська рада може створювати робочі та експертні групи за актуальними напрямками і запрошувати фахівців для участі в опрацюванні важливих питань забезпечення прав людини в діяльності ОВС. Для більш ефективної взаємодії Громадської ради та МВС України за кожною робочою групою закріплено по одному із заступників Міністра. Основними напрямками таких робочих груп є:

-  права громадян при затриманні, дізнанні та слідстві (Бущенко А.П.);

-  дотримання прав під час виборів та виборчої кампанії (Попов І.В.);

-  освіта в галузі прав людини (Бєлоусов Ю.Л.);

-  попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, торгівлі людьми, тендерна рівність у діяльності ОВС (Калашник О.А.);

-  права мігрантів та біженців (Гройсман Д.Л.);

-  права неповнолітніх (Сухоруков А.О.);

-  право на приватне життя (Романов Р.В.);

-  нормативно-правове та науково-методичне забезпечення діяльності Громадської ради.

З червня 2006 року розпочато роботу щодо формування громадських рад у регіонах. Основні вимоги, які були при цьому поставлені МВС України:

- обов’язкове включення до складу рад не менше 2/3 представників правозахисних організацій, активістів правозахисного руху, науковців;

- закріплення членів Громадської ради як кураторів громадських рад у регіонах;

- недопущення до членства в радах представників бізнес-структур, політичних партій, які не мають відношення до діяльності в галузі захисту прав громадян.

Станом на 10 серпня 2007 року громадські ради з питань забезпечення прав людини створені в усіх областях, вони пройшли установчий етап, на якому були вирішені загальні питання: формування та зміна складу рад, обговорення та затвердження пріоритетних напрямків діяльності, обрання секретарів, затвердження складу та графіку виїздів мобільних груп. Започатковано діяльність аналогічних рад при вищих навчальних закладах системи МВС України, ЛУ УМВС України на транспорті, управліннях (відділах) ДАІ ГУМВС, УМВС.

При цьому Міністерством звернуто увагу керівників ГУМВС, УМВС України на необхідність залучення членів громадських рад до роботи колегій, дисциплінарних комісій, проведення службових розслідувань за фактами порушень працівниками ОВС прав людини.

Колегія МВС України від 27.04.2007 також зобов’язала начальників ГУМВС, УМВС ввести в практику спільний з членами громадських рад прийом громадян у межах роботи громадських приймалень при ГУМВС, УМВС, організувати участь представників правозахисних організацій у проведенні занять з особовим складом у системі професійної підготовки та підвищення кваліфікації.

Як результат, сьогодні представники громадськості беруть участь у проведенні службових розслідувань та перевірок скарг громадян (Кіровоградська, Тернопільська області), працюють у складі кадрових комісій УМВС під час атестації працівників ОВС (Луганська, Миколаївська області), проводять спільні з керівництвом УМВС прийоми громадян (Вінницька, Житомирська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Чернігівська області, м. Севастополь).

Слід відзначити ефективну роботу громадських рад у 12 регіонах – Автономній Республіці Крим, Вінницькій, Житомирській, Київській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Херсонській, Чернівецькій, Чернігівській областях. Діяльність громадських рад в інших областях є недостатньо активною.

До складу рад входять переважно представники громадськості. На даний час до складу громадських рад включено представників 8 міжнародних, 17 всеукраїнських та 100 регіональних організацій, 23 навчальних заклади, 41 ЗМІ (теле- та радіоканалів, газет, прес-центрів).

У складі громадських рад продовжують активно працювати мобільні групи з моніторингу дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина в діяльності ОВС, перш за все у Вінницькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях. Протягом 2007 року працівниками ОВС спільно з представниками громадськості було здійснено 78 виїздів мобільних груп до ізоляторів тимчасового тримання у 22 областях. Мобільні групи, створені у 2004 році, є одним з елементів національного механізму виконання Україною вимог факультативного протоколу Конвенції проти тортур. Моніторингові спостереження мобільних груп є первинною інформацією про стан справ у підрозділах міліції та матеріалом для подальшої роботи громадських рад у регіонах.

Під час зустрічі з Міністром внутрішніх справ Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг високо оцінив такі позитивні зміни, як підвищення відповідальності та забезпечення прозорості діяльності МВС України, започаткування і підтримку роботи громадських рад та мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини. Т.Хаммарберг також відзначив той факт, що елементарні побутові умови забезпечено майже в усіх ізоляторах тимчасового тримання (406, або 81% від загальної кількості), а умови тримання покращено у 269 ізоляторах тимчасового тримання (54%).

Для підвищення ефективності роботи мобільних груп, уніфікації їх діяльності Міжнародним товариством прав людини, Харківським інститутом соціальних досліджень за підтримки МВС України протягом червня-вересня 2007 року проведено 3 тренінги на тему: «Сприяння роботі мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ». У них взяли участь начальники штабів УМВС України в областях. Усього в ході тренінгів за участю МВС України підготовлено понад ПО кваліфікованих членів мобільних груп. Фінансування тренінгів здійснює Офіс Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Оскільки діяльність Громадської ради потребує більш ґрунтовної науково-методичної підтримки у сфері аналізу випадків порушень прав людини, аналізу статистичних даних, узагальнення досвіду діяльності мобільних груп та громадських рад при МВС України, на базі Харківського національного університету внутрішніх справ створено моніторинговий центр з нагляду за дотриманням прав людини в складі п’яти науковців.

Спільно з членами робочої групи Громадської ради керівництвом МВС України розроблено План заходів щодо протидії расизму на період до 2009 року, підготовлено ряд вказівок та розпоряджень, проведено селекторні наради, організовано зустрічі з представниками дипломатичних установ зарубіжних країн та міжнародних організацій. Таким чином, Міністерство стало першим органом виконавчої влади, яким ужито необхідних організаційних та практичних заходів щодо запобігання правопорушенням та випадкам насилля на расовому, етнічному або релігійному ґрунті, насамперед щодо представників дипломатичного корпусу та персоналу ООН в Україні, належного й своєчасного розслідування справ даної категорії.

Протягом 14-31 травня 2007 року виконавчим директором громадської організації «Міжнародна амністія в Україні» Тарановською А.Ю. проведено заняття щодо запобігання протиправній діяльності радикальних молодіжних угруповань, у яких взяло участь понад 700 працівників органів і підрозділів внутрішніх справ з усіх регіонів держави.

За ініціативою членів Громадської ради 22 серпня цього року в рамках занять зі службової підготовки для працівників центрального апарату Міністерства проведено презентації фільмів міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини.

У Миколаївській області проведено лекції для особового складу з питань забезпечення прав людини членами Всеукраїнської громадської організації «Антикримінальний вибір», Миколаївської обласної організації «Незалежна соціальна адвокація і правозахист», Міжнародної правозахисної організації «Міграція».

24 квітня 2007 року керівництвом ГУМВС України в Донецькій області спільно з представниками громадської організації „Донецький меморіал" проведено громадські слухання, присвячені питанням захисту громадян від протиправних посягань, підтримки програми «Безпечне місто».

У Луганській області в травні-червні 2007 року із залученням представників регіонального правозахисного центру «Жінки Донбасу» та УБЗПТЛ УМВС прочитано більше 30 лекцій щодо профілактики та попередження торгівлі людьми в навчальних закладах (загальноосвітні школи, технікуми) у таких містах, як Луганськ, Антрацит, Перевальськ, Рубіжне, для безробітних в обласному й міському центрах зайнятості, голів сільських рад Старобільського району.

У Сумській області 23 травня 2007 року ЦЗГ УМВС спільно з членом Громадської ради Захарченком О.М. проведено опитування громадської думки жителів м. Лебедин щодо оцінки діяльності місцевої міліції.

Протягом І півріччя 2007 року керівництвом ГУМВС України у Львівській, Одеській областях, УМВС України в Луганській, Миколаївській, Чернігівській областях та представниками громадських рад проведено спільні прийоми громадян.

Громадською радою здійснено також дослідження стану захисту прав працівників ОВС, у зв’язку з чим протягом березня 2007 року проведено опитування 3000 представників усіх служб та підрозділів у 8 регіонах України. Основний акцент дослідження було зосереджено на стані дотримання громадянських та політичних, а також соціальних і трудових прав працівників ОВС.

А до переліку заходів, на яких зосереджено увагу громадських рад і виконання яких заплановано цього року, входять:

 

- проведення спільних з керівництвом ГУМВС, УМВС прийомів громадян

 

- Вінницька, Житомирська, Київська, Луганська, Львівська, Одеська, Чернігівська області, м. Севастополь

- організація «гарячої лінії» для громадян

- Донецька, Львівська області

- надання юридичної допомоги населенню

- Житомирська, Харківська області

- запровадження посади громадського уповноваженого при УМВС України із захисту уразливих груп населення

- Миколаївська область

- ресоціалізація осіб, що відбули покарання у вигляді позбавлення волі

- Донецька область

- покращання умов тримання в ІТТ

- Житомирська, Херсонська області

- захист прав громадян на стадії досудового слідства

- Чернівецька область

- участь у роботі кадрової комісії УМВС, атестації працівників ОВС

- Луганська, Миколаївська області

 

- участь у проведенні службових розслідувань, перевірок скарг громадян

- Кіровоградська, Тернопільська області

 

- навчання працівників ОВС, підвищення рівня їх правової та соціальної захищеності

- Дніпропетровська, Луганська, Миколаївська, Харківська області

 

- обов’язкове ознайомлення співголови Громадської ради з проектами відомчих нормативних актів, наказів, що стосуються дотримання прав людини

- Тернопільська область

 

- організація більш тісної взаємодії ОВС з населенням

- Київська, Луганська області

 

- протидія домашньому насильству, захист прав дитини

- Автономна Республіка Крим, Чернігівська область

 

- протидія нелегальній міграції та торгівлі людьми

- Автономна Республіка Крим

 

- конфліктні ситуації на міжнаціональному ґрунті, протидія расизму та ксенофобії

- Автономна Республіка Крим, Дніпропетровська, Харківська області

 

- профілактика наркоманії

- Дніпропетровська область

 

- захист прав учасників дорожнього руху

- Луганська область

 

- проведення соціологічних опитувань

- Житомирська, Сумська області

 

 

Щоправда, у діяльності громадських рад при ГУМВС, УМВС України в областях є й певні проблемні питання. Розпорядженням МВС України від 21.09.2007 № 912 «Про вжиття негайних заходів щодо активізації роботи громадських рад при ГУМВС, УМВС України з питань забезпечення прав людини» було передбачено:

1.  Начальникам ГУМВС України у м. Києві, УМВС України у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській областях (12 регіонів), вжити негайних заходів щодо покращання роботи громадських рад. (5 регіонів – не виконано)

2.  Начальникам УМВС України в Житомирській, Закарпатській, Кіровоградській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях поновити склад постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини в діяльності ОВС, забезпечивши регулярні виїзди мобільних груп до міськрайвідділів ОВС. Результати доповісти до 20 жовтня 2007 року.

3. Заступникам начальників – начальникам штабів головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, тримати на особовому контролі стан щотижневого інформування відповідальними секретарями громадських рад радника Міністра з прав людини та гендерних питань щодо діяльності рад і подій, які перебувають на їх контролі.

За результатами на 20.11.2007 засідання громадських рад невиправдано відкладаються у наступних областях:

Закарпатській – останнє засідання від 18.04.2007

Житомирській – останнє засідання від 15.05.2007

Івано-Франківській – останнє засідання від 06.04.2007

Кіровоградській – останнє засідання від 13.04.2007

Сумській – останнє засідання від 31.05.2007

Тернопільській – останнє засідання від 06.04.2007

Черкаській – останнє засідання від 06.04.2007

Чернівецькій – останнє засідання від 31.05.2007

Не мається жодної інформації щодо проведення засідань в поточному році у 5 областях – Запорізькій, Львівській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій.

В 10 областях не відбулося жодного виїзду мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав і свобод людини. Це Житомирська, Закарпатська, Кіровоградська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області.

У Закарпатській та Чернігівській областях виїзди мобільних груп замінюються одиничними виїздами до ІТТ окремих членів громадських рад.

Вимоги щодо інформування МВС України виконуються відповідальними секретарями лише у 14 областях. Відсутня інформація від секретарів Волинської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької областей, м. Києва… При цьому слід відзначити сумлінну роботу секретарів від ГУМВС України у Київській та Одеській областях, УМВС України у Вінницький, Житомирській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській областях.

 

О.А. Мартиненко, Радник Міністра внутрішніх справ України з прав людини та гендерних питань

 

 Поділитися