MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ оприлюднила дані про репресованих радянською владою українців

23.11.2007    джерело: www.newsru.ua

Списки 13 тисяч 54 репресованих радянською владою людей, вихідців з України, які відбували покарання на території Казахстану, були розміщені на офіційному сайті Служби безпеки України.

За даними прес-служби, ця інформація надана українській стороні Комітетом національної безпеки Республіки Казахстан в рамках співпраці щодо відновлення історичної правди про часи масового політичного терору.

Наразі Служба безпеки України вживає низку заходів з обробки документів про репресивну політику тоталітарного режиму колишнього СРСР і ознайомлення української громадськості з цими відомостями.

Зазначимо, що одним з найважливіших завдань є встановлення долі всіх репресованих співвітчизників, які поховані за межами України.

У зв’язку з цим Державний галузевий архів СБУ звернувся до архівних відомств інших країн з проханням про надання архівних справ українців і вихідців з України, які відбували покарання або були репресовані за її межами, наприклад на Кубані, в Берестейщині, в степових районах Казахстану і інших регіонах.

Слід зазначити, що протягом двох останніх років з Центрального спеціального державного архіву Комітетом національної безпеки Республіки Казахстан в Галузевий державний архів (ОГА) Служби безпеки України надійшла інформація щодо жертв політичних репресій - вихідців з України, які відбували покарання в Казахській РСР в 1920-х - 1950-х роках.

Так, казахська сторона надала списки про 5 тисяч 906 українців, які були ув’язненими виправно-трудового табору "Степлаг" (поблизу Караганди).

Також регіональні управління КНБ Казахстану представили списки про 7 тисяч 148 людей з інших таборів.

 Поділитися