MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Пам’ять жертв Голодоморів вшановували на Харківщині

26.11.2007   
Ольга Багалій, Юрій Чумак
Голодомор 1932-1933 р.р.

24 листопада о 15-й годині відбулася церемонія покладання квітів та мітинг біля пам’ятного Хреста жертвам Голодомору 1932-1933 років у Молодіжному парку (бувшому 1-му цвинтарі Харкова). Хрест був встановлений силами ентузіастів-харків’ян на початку 90-х років. В заході взяли участь голова облдержадміністрації Арсен Аваков, його заступники, представники громади Харківщини, студенти. Поминальну панахиду відслужили священики Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Після покладання квітів у Молодіжному парку харків’яни пройшли скорботною ходою до площі Свободи, де після трансляції виступу Президента України Віктора Ющенка відбулася хвилина мовчання.

Мешканці «столиці Голодомору» запалили свічки у пам’ять про загиблих в роки Голодомору. Потім із свічок виклали символічний хрест. Після того як офіційна частина акції на майдані Свободи скінчилася, ще шли й шли люди із свічечками, які доповнювали цей скорботний хрест.

У продовження заходів з вшанування пам’яті загиблих від голоду в прес-центрі «Майдан Свободи» пройшов телевізійний марафон «Розтривожена пам’ять», в якому взяв участь голова облдержадміністрації А. Аваков. Звертаючись до присутніх, Арсен Аваков нагадав, що протягом ХХ сторіччя народ України тричі переживав тяжку трагедію голодомору. Втрати населення України від голоду, за різними оцінками науковців і дослідників, становлять від 3 до 10 мільйонів осіб, понад третину загиблих становили діти – майбутнє нації.

Керівник області впевнений, що українці мають знайти в собі мужність визнати і переконати інших, що українське селянство стало жертвою страшного злочину – злочину геноциду, який ніколи не повинен повторитися. Для губернатора Харківщини відповідь на питання про те, чим був Голодомор, однозначна – геноцидом.

Голова облдержадміністрації наголосив, що ми, як нащадки жертв Голодомору, повинні повернути хоча б частину боргу перед предками, відновити справедливість стосовно мільйонів невинно убієнних співвітчизників, тих наших громадян, що пережили страшну трагедію.

У цей день духовенство Харкова та області різних конфесій взяло участь у різноманітних заходах, присвячених вшануванню 75-ї річниці Голодомору 1932-33 рр.. У храмах та молитовних будинках області відбулися панахиди по загиблих у роки Голодомору.

Також 24 листопада у Харкові був презентований сайт про Голодомор у Харківській області http://golodomor.kharkov.ua, започаткований за ініціативою Харківської обласної держадміністрації. Сайт створений задля нагальної потреби усвідомлення цих трагічних подій. Як розповів губернатор Арсен Аваков, все почалося «із запеклого обговорення Голодомору 1932-1933 р.р. на блоге «Української правди», і послужило ще одним імпульсом, щоб я й мої сподвижники, яких, повірте, найшлося дуже багато, у гранично стислий термін створили цей ресурс», – розповідає Арсен Аваков. «Тут кращим аргументом є факт і документ. На цьому порталі ви не знайдете ніяких політичних висновків. Тільки історична совість, – підкреслює губернатор. – Це поки що, звичайно, не повністю завершений ресурс - попереду ще дуже багато справ, і головне – величезна пошукова робота».

На сайті будуть не тільки матеріали з держархівів, але дані, зібрані істориками, дослідниками, наприклад, свідчення очевидців тих подій. Причому, губернатор пропонує публікувати інформацію не тільки стосовно Харківської області, але й Сумської, Полтавської областей, які входили до складу Харківщини в 1932-33 роках.

 

*****

Цього ж дня заходи, приурочені скорботним роковинам Голодомору, відбулись також у багатьох населених пунктах Харківщини.

Так, у Чугуєві зранку 24 листопада було освячено Хрест, встановлений у пам’ять жертв Голодоморів біля Покровського собору. Відбулась поминальна панахида, яку відслужили священики Української Православної Церкви Московського Патріархату.

О 16.00 біля Хреста зібралися мешканці міста – старі й молоді, службовці міськвиконкому, представники громадських організацій та політичних партій різного спрямування – та запалили свічки. Свічки Пам’яті.

 

ФОТО Юрія Чумака

 

 Поділитися