MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

А як повернути українцям довіру до судової системи?Як забезпечити незалежність Конституційного судуЗа демократической партойУніверсальна категорія еволюції розуму. Колективна пам’ять системи: метапідхід ЕТИЧНА ПОТУЖНІСТЬ СИСТЕМИ: МЕТАПІДХІДОсновні засади концепції реформування пенітенціарної системи (матеріали вебінару ХПГ 16.06.2021)Визнати Медведчука не шісткою комуністичної системи. Адвокат Вахтанга Кіпіані розповідає про суд через книжку про СтусаПро готовність кримінально-виконавчої системи України до протидії поширенню COVID-19Аналіз виконання рекомендацій щодо пенітенціарної системи, наданих Україні Європейським комітетом з запобігання катуванням з 1998 рокуЩо відбувається в установах кримінально-виконавчої системи України? (ПРЕС-АНОНС)АНОНС: Міжнародна конференція «Довічне позбавлення волі: перспективи реформування української системи і міжнародний досвід» (26.04.2019, Харків)Практика відновлення судом чинності норм права як форма судової правотворчостіЯк поскаржитися на лікаря без скандалів та судової тяганини?Чи повинні заможні люди платити більше? Перспективи запровадження прогресивної податкової системи в УкраїніХто замінить тьотю Машу? Або дещо про реформу системи охорони здоров’яЧи відбудеться реформа системи охорони здоров’я?Черговий раз українській владі вказали на необхідність реформування пенітенціарної системи. На цей раз - Європейський СудКонкурс з практичного реформування судової системи України (оновлено)У тілах жертв авіакатастрофи малазійського Boeing 777 знайшли осколки ракети, випущеної з системи «Бук»Оголошується Конкурс з практичного реформування судової системи України

59% мешканців Західних областей України вважають, що корумпованість судової системи є дуже поширеним явищем

28.11.2007    джерело: www.zik.com.ua

За результатами реалізації в Україні проекту «Гідна Україна» було визначено, що 59% мешканців західних областей України вважають, що корумпованість судової системи є дуже поширеним явищем. Водночас, такої ж думки притримуються 64% мешканців східних, 66% – центральних та 67% – південних областей України. Про це учора, 28 листопада, під час засідання Львівського прес-клубу реформ повідомив керівник проекту «Гідна Україна» Юхані Гроссманн.

За словами Ю.Гроссманна, найскладнішим у питанні корупції є те, що це явище є комплексним. Тобто його не можна витіснити тільки з однієї сфери чи за допомогою одного методу. «Міжнародний досвід свідчить, що витіснення явища корупції є ефективним тоді, коли державний службовець чи суддя матимуть що втрачати. Якщо у них посада та зарплата є достатньо високими, то їм буде що втрачати при виявленні у їхніх діях корупційних ознак», – сказав він.

Своєю чергою адвокат, правовий експерт проекту «Моніторинг доступності до суду в Україні» Руслан Таратула зауважив, що на сьогодні суддівська зарплата ще не є достатньою при тому обсязі роботи, який вони виконують. «Місячна зарплата українського судді розміром у 500 дол. є недостатньою, зважаючи на інтенсивність роботи та відповідальність, яку він несе за людей. Щомісячно кожен суддя в Україні в середньому отримує на розгляд 140 справ, з них 40 цивільних, понад 40 кримінальних, решта – адміністративних. Відтак, підняття рівня зарплати є одним з елементів того, щоби суддя дорожив своєю професією і міг жити з чесного прибутку», – зазначив Р.Таратула.

Координатор напрямку «Судова система і реформа» фонду «Право і демократія» Андрій Бурий зазначив, що в першу чергу потрібно досліджувати причини, які породжують явище корупції. «Як на мене то першим і основним фактом такого явища як корупція у судах, є те, що в Україні існує нечітка визначеність процедур розгляду судових справ. Зараз є чимало скарг до Європейського суду з прав людини. І тут ми можемо чітко прослідкувати, що в Україні порушується ст. 6 Європейської конвенції під назвою «Право на справедливий суд». Тобто, через це ми можемо спостерігати зростання кількості скарг за цією статтею і говорити про те, що тут є певні порушення з боку діяльності органів судової гілки влади».

Дослідження проводилося з 12 до 21 жовтня 2007 року і воно є останнім з тих, які було організовано у межах реалізації проекту «Гідна України». У дослідженні ньому взяли участь всього 2032 респонденти з різних регіонів України. Відтак, його результати не можуть вважатися репрезентативними.

 Поділитися